Trag fondacija logo

Proglašeni pobednici programa #ZELENEIDEJE 2023

 

Ove godine, po jedanaesti put su proglašene tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, a čiji inicijatori su nagrađeni sa po 5.000 dolara.

U uži krug prošlo je 10 predloga projekata koji su predstavljeni u okviru nacionalog Foruma za zelene ideje. Kriterijumi koji su bili odlučujući bili su: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajnog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Prvo mesto pripalo je ideji udruženja Zadrugarstvo, koje je 2021. godine pokrenulo prvo socijalno preduzeće u Kragujevcu. Obučavaju i profesionalno angažuju odrasle osobe sa teškoćama u razvoju. Njihova misija je inkluzija osoba iz socijalno osetljivih grupa kroz uključivanje u programe rada. Nakon uspešno sprovedene donatorske kampanje i kompletiranja procesa opremanja, osnovali su inkluzivnu radionicu za reciklažu i ručnu proizvodnju papira od iskorišćenih paklica cigareta.

Na drugom mestu našla se ideja ekološke zadruge Connect Clean Roma Group iz Novog Miloševa. Shvativši da većinu sekundarnih sirovina prikupljanju Romi koji tu sirovinu dalje prodaju kako bi je obradio neko drugi, odlučili su da to promene. Tako zadruga upošljava Rome, neformalne sakupljače sekundarnih sirovina, sakupljanjem, skladištenjem, obradom i prodajom ovih sirovina. Posvećeno rade na kreiranju javnih politika u oblasti klimatskih promena i cirkularne ekonomije u Srbiji.

Trećeplasirani je bio projekat Međugeneracijskog volonterskog centra u Beogradu. Proizvodnja vunenih loptica za omekšavanje veša je važan korak ka njihovom krajnjem cilju i održivosti inicijative za kolektivno stanovanje starijih u malom ekološkom naselju u Barajevu. Naselje bi sadržalo i dnevni boravak za decu predškolskog uzrasta i kamp za posetioce. Početkom godine su kupili zajednički plac na kome planiraju izgradnju eko-naselja sa 20-tak manjih kuća za smeštaj 42 osobe, uzrasta od 23 do 84 godine i  jedan veći objekat za zajedničke aktivnosti, u želji da inspirišu i druge lokalne zajednice da se ovako organizuju. 

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, istakla je zašto je ovakav program važan: “Cilj Foruma za zelene ideje, koji ima svoju nacionalnu i regionalnu komponentu programa, jeste da podstakne i podrži građane da, koristeći uspešne poslovne prakse, rešavaju društvene probleme u svojim zajednicama, kao i da pri tom odgovorno koriste resurse i štite životnu sredinu. Raduje nas što su predloženi projekti su iz godine u godinu sve kreativnije, pa je tako i ovaj konkurs doneo neke nove, sveže ideje. To nam pokazuje da na polju održive i solidarne ekonomije ima još mnogo prostora za rad i unapređenja.”

Članovi četvoročlanog žirija bili su:  Vladimir Jovanović, ekspert za finansije, Marijana Savić, direktorka udruženja Atina i socijalnog preduzeća Bagel Bejgl, Milijana Lazarević, preduzetnica, Centar za razvoj participativnog obrazovanja (igračka Andramolje) i Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije, Fondacija Hajnrih Bel.

Svi dobitnici će učestvovati i na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana Fonda braće Rokfeler, a pojedinačne nagrade iznosiće od 5.000 do 10.000 dolara. Na regionalnom takmičenju, pored učesnika iz Srbije, učestvovaće po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova* i Severne Makedonije.

Događaju su, pored ovogodišnjih finalista, prisustvovali  i predstavnici preduzeća New Pen d.o.o, koji su podršku u okviru programa #ZELENEIDEJE dobili 2021. godine, i koji od tada aktivno doprinose programu i podržavaju i sam program i njegove učesnike.

Forum za Zelene ideje se sprovodi uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler i Balkan Green Foundation. Podršku realizaciji programa pružaju i kompanije dm Srbija i Lidl. Forum je pokrenut sa idejom da se udruženja i mala preduzeća ohrabri i obezbedi novčana sredstva, kako bi razvijali inovativne preduzetničke projekte, zasnovane na principima održivog razvoja.

Autori fotografija: Saša Đorđević i Jelena Đukić Pejić