Trag fondacija logo

Zadužbinski fond

Inspirisani delima Miše Anastasijevića, Marije Trandafil, Ilije M. Kolarca, u Trag fondaciji smo rešili da pokrenemo stvaranje jedinstvenog zadužbinskog fonda, verujući da u budućnosti Srbija kakvu želimo može postati stvarnost.

Kao vodeća fondacija u razvoju lokalnih zajednica u Srbiji, 2012. godine pokrenuli smo kampanju koja je do sada okupila preko 200 pojedinaca, veliki broj kompanija, fondacija, i drugih donatora iz Srbije i sveta. Zadužbinski fond Traga je jedinstven primer, jer je prvi fond te vrste u regionu.

Prikupljanjem sredstava u iznosu od 251.861 USD, stvorili smo inicijalni fond od preko 750.000 USD zahvaljujući podršci privatne fondacije Čarls Stjuart Mot koja je donirala dvostruko veći iznos od prikupljenog. Putem ulaganja, fond je narastao na 785.000 USD i godinama će se uvećavati i omogućiti održivu podršku aktivnim i odgovornim građanima širom Srbije koji menjaju svoje zajednice i celo društvo nabolje.

Zahvaljujući dugoročnim donacijama i ulaganjima, u mogućnosti smo da u urgentnoj situaciji podržimo dve inicijative aktivnih građana iz zadužbinskog fonda! U okviru programa Aktivne zajednice – solidarni odgovor na COVID-19, podržali smo inicijative udruženja Na pola puta i neformalne grupe Somborske šnajderke*.*Udruženje Korak ispred svih, za neformalnu grupu Somborske šnajderke

Zahvaljujući Vama imali smo priliku da izađemo napolje!

Kroz udruženje “Na pola puta” godinama pružamo podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama i njihovim porodicama, sa ciljem da im omogućimo što kvalitetniji život i uključenost u zajednicu. U uslovima vanrednog stanja naši korisnici su bili primorani da više od mesec dana ne izlaze iz stanova i ne viđaju svoje roditelje, staratelje i prijatelje.

Zbog specifičnih potreba korisnika, njihovih potreba za kretanjem i nerazumevanja novonastale situacije susreli smo se brojnim izazovima. Zahvaljujući Vama, uspeli smo da im obezbedimo nesmetanu podršku u toku celog dana, obezbedili smo prevoz za naše asistente i angažovali dodatne osobe za redovno snadbevanje. Nastavljamo da organizujemo i online radionice kako bismo im pružili bogatiji sadržaj i omogućili da se lakše prevaziđu teškoće.

Kad solidarnost osnaži i odvaži!

Mi smo neformalna grupa “Somborske šnajderke”. Nas pet ima šesnaestoro dece, a sedamnaesto nam stiže uskoro. Osim ljubavi prema deci, zajedničko nam je i to da smo sve žene sa iskustvom partnerskog nasilja. Udružile smo se i sa pet mašina pokrenule nedeljnu izradu 1.500 zaštitnih maski. Zahvaljujući podršci Sigurne kuće, srednje tekstilne škole, Grada Sombora i nekoliko preduzeća, donirale smo maske medicinskom osoblju, policiji, zaposlenima u centrima za socijalni rad i ugroženim građanima.

Počele smo da verujemo u sebe, naši sugrađani su odlično prihvatili akciju, a ovo pozitivno iskustvo nas je ojačalo. Zahvaljujući Vama, sada nastavljamo dalje! Kroz formalnu registraciju udruženja obezbedićemo sebi posao – nastavićemo da šijemo posteljine, kao i da podržavamo druge žene sa iskustvom partnerskog nasilja.