Trag fondacija logo

Poziv za prijavljivanje na program ZELENE IDEJE

Program ZELENE IDEJE usmeren je na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji. Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevamo inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000,00 američkih dolara za udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici.

Poziv za podnošenje prijava otvoren je do 20. marta 2020. godine. Detaljni kriterijumi za prijavu su objašnjeni u dokumentu Uputstvo za prijavljivanje a prijavne obrasce možete preuzeti ovde: Prijavni formular i obrazac za Budžet. Pre nego što pristupite popunjavanju prijave, molimo da pogledate smernice u Uputstvu za prijavljivanje, kao i Definicije i pojašnjenje pojmova.

Faze sprovođenja programa:

Prva faza: Nakon prijema koncepta ideje, Trag kancelarija sprovodi proceduru odabira u prvom krugu, koja podrazumeva obradu projekata i njihovu selekciju po kriterijumima programa, na osnovu čega se poziva između 12 i 15 najboljih ideja na obuku o solidarnom preduzetništvu.

Druga faza: Za sve koji su prošli prvi krug odlučivanja, biće organizovana obuka o solidarnom preduzetništvu, gde će učesnici imati mogućnost da unaprede i detaljnije predstave svoje planove, popunjavanjem Finalnog predloga projekta, što je obavezno za učešće u narednim koracima programa.

Treća faza: Svi koji su prisustvovali treningu i zatim poslali finalni prijavni formular, biće pozvani da predstave svoje ideje na jednodnevnom događaju Forum za zelene ideje, koji će biti održan 12. maja u Beogradu. Učesnici će predstaviti ideje žiriju koji će odabrati tri najbolje kojima će biti dodeljene donacije od po 5.000 američkih dolara.

Četrvrta faza: Tri pobednika Foruma za zelene ideje biće predstavnici Trag fondacije na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, koje će biti održano od 24. do 26. juna u Beogradu, u organizaciji Fonda braće Rokfeler. Na regionalnom takmičenju, osim predstavnika iz Srbije, učestvovaće po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije. Učesnici će se takmičiti za dodatni fond nagrada za sprovođenje svojih ideja u ukupnom iznosu od 40.000 američkih dolara, u dve kategorije: koncept zelene ideje i razvijena zelena ideja, pri čemu će pojedinačne nagrade iznositi 5.000 ili 10.000 američkih dolara, u zavisnosti od kategorije.

Dobitnici donacija na nacionalnom i regionalnom takmičenju zaključiće ugovor o donaciji sa Trag fondacijom, kojim će se precizirati međusobna prava i obaveze, što uključuje redovne periodične programske i finansijske izveštaje.

Za pitanja i dodatne informacije pošaljite e-mail na zeleneideje@tragfondacija.org.