Trag fondacija logo

Program ZELENE IDEJE

Program ZELENE IDEJE usmeren je na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji. Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevamo inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000,00 američkih dolara za udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici.

Više o programu možete pronaći OVDE.

Faze sprovođenja programa

Prva faza: Nakon prijema koncepta ideje, Trag kancelarija sprovodi proceduru odabira u prvom krugu, koja podrazumeva obradu projekata i njihovu selekciju po kriterijumima programa, na osnovu čega se poziva između 12 i 15 najboljih ideja na obuku o solidarnom preduzetništvu.

Druga faza: Za sve koji su prošli prvi krug odlučivanja, biće organizovan trening o solidarnom preduzetništvu, gde će učesnici imati mogućnost da unaprede i detaljnije predstave svoje planove, popunjavanjem Finalnog predloga projekta, što je obavezno za učešće u narednim koracima programa.

Treća faza: Svi koji su prisustvovali treningu i zatim poslali finalni prijavni formular, biće pozvani da predstave svoje ideje na Forumu za zelene ideje, koji će biti održan u prvoj polovini juna. Učesnici će predstaviti ideje žiriju koji će odabrati tri najbolje kojima će biti dodeljene donacije od po 5.000 američkih dolara.

Četrvrta faza: Tri pobednika Foruma za zelene ideje biće predstavnici Trag fondacije na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana u septembru, gde će, osim predstavnika iz Srbije, učestvovaće i po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije. Učesnici će se takmičiti za dodatni fond za sprovođenje svojih ideja, u dve kategorije: koncept zelene ideje i razvijena zelena ideja, pri čemu će pojedinačne nagrade iznositi 5.000 ili 10.000 američkih dolara..

Dobitnici donacija na nacionalnom i regionalnom takmičenju zaključiće ugovor o donaciji sa Trag fondacijom, kojim će se precizirati međusobna prava i obaveze, što uključuje redovne periodične programske i finansijske izveštaje.

Za pitanja i dodatne informacije, kontaktirajte tim Trag fondacija putem e-maila zeleneideje@tragfondacija.org.

Najčešće postavljana pitanja