Trag fondacija logo

Nacionalni dan davanja 2023: Slavimo dobrotu u našim školama

Srpski filantropski forum u saradnji sa Ministarstvom prosvete, najavio je početak kampanje uoči Nacionalnog dana davanja, tokom koje će škole širom Srbije moći da kandiduju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koji su se istakli po svojoj humanosti, empatiji i solidarnosti. Najuspešnije akcije i ideje biće nagrađene na Nacionalnom danu davanja, koji se obeležava svake godine 9. oktobra.

Rok za prijave ideja i projekata je 20. septembar 2023. godine.

 

Želimo da ohrabrimo najmlađe da se angažuju u društveno odgovornim projektima koji promovišu humanost, solidarnost i empatiju”, izjavio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma. “Verujemo da pre svega đaci imaju snagu da stvaraju pozitivne promene u svojim školama i zajednicama, te želimo da nagradimo i promovišemo njihova izuzetna nastojanja i pokažemo da su baš oni ti koji mogu da vrate dobrotu u naša srca.”

Ovogodišnjim Nacionalnim danom davanja zvanično počinje „Godina dobrote“ u kojoj će biti prepoznata, istaknuta i pohvaljena izuzetna dela učenika i učenica koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović istakao je da je Ministarstvo prosvete sa zadovoljstvom podržalo ovu inicijativu zato što je vrlo važno da se ukase na pojedince i akcije koji su se istakli po humanosti, negovanju empatije i solidarnosti.

 

„Verujem da nećete imati lak zadatak, jer se u našim školama redovno organizuju takve aktivnosti i mnogi učenici i škole su pokazali humanost na delu. Danas više nego ikad imamo obavezu i dužnost da sa još većim entuzijazmom razvijamo vrline i vrednosti naših učenika i da ih zajedno podstičemo da budu još bolji ljudi“, rekao je državni sekretar.

 

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Inspire to Action, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum. Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje.

O Srpskom filantropskom forumu:

Srpski filantropski forum (SFF) je krovna organizacija fondacija i donatora u Srbiji. Kao platforma za kompanije, organizacije i pojedince, lidere ulaganja u bolje društvo u Srbiji, SFF svojim delovanjem inspiriše strateške pristupe investiranju u društvo, kreira okruženje koje stimuliše davanje i promoviše filantropiju kao društvenu vrednost.