Trag fondacija logo

Šta Zapadni Balkan misli o filantropiji – ključni nalazi

U oktobru 2019. godine, Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN), regionalna mreža lokalnih fondacija za razvoj održivih lokalnih zajednica i civilnog društva, proslavila je desetogodišnjicu svog rada događajem i izložbom SIGNs of CHANGE (Znaci promene) u Kući filantropije u Briselu.

Tom prilikom predstavljena je i publikacija POKAZATELJI podrške javnosti davanju za opšte dobro, koju čine glavni nalazi i zaključci uporedne analize istraživanja stavova građana o filantropiji izvedenih u zemljama Zapadnog Balkana.

Godinu i po dana kasnije, podsećamo vas na najvažnije zabeležene sličnosti i razlike u ključnim aspektima percepcije javnosti o dobročinstvu u zemljama regiona, na predloge preporuka za unapređenje razumevanja koncepta dobročinstva u javnosti za svaki sektor ponaosob, kao i prilike za sinergiju različitih grupa aktera u naporima za stvaranje povoljnijeg okvira za davanje i boljeg društva uopšte.

Istraživanja javnog mnjenja u pet zemalja regiona izvela je Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja IPSOS Strategic Marketing, dok je uporednu analizu pripremila Fondacija Catalyst Balkans.

SIGN mrežu čine Trag fondacija (Srbija), MOZAIK fondacija (Bosna i Hercegovina), Fond za aktivno građanstvo – fAKT (Crna Gora), Forum za građanske inicijative – FIQ (Kosovo), HORUS (Severna Makedonija) i Fondacija Catalyst Balkans (Srbija), a publikacija je pripremljena u okviru projekta UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo, uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.