Trag fondacija logo

Rezultati konkursa #ZELENEIDEJE 2020

Nakon prolaska u uži krug konkursa i treninga Uspešnije zelene ideje, za nagrade su se u finalu Nacionalnog foruma za zelene ideje takmičili:

▪️ Udruženje građana ŽAD, Zrenjanin
▪️ Planinsko biciklističko društvo Biciklo, Loznica
▪️ Naša Kuća KNT d.o.o, Beograd
▪️ Just Start d.o.o, Niš
▪️ Green Social Cargo d.o.o, Kucura
▪️ Udruženje Dobri ljudi, Valjevo
▪️ Udruženje Toplički izvor, Kuršumlija
▪️ Evropski omladinski centar Vojvodine, Novi Sad
▪️ Udruženje Motiv MT, Beograd
▪️ Udruženje Centar Zvezda, Beograd

Iako je ovogodišnje finale konkursa za #ZELENEIDEJE održano u online formatu, pred žirijem je, kao i uvek, stajao izazovan zadatak – izabrati 3 najbolje zelene ideje koje će biti podržane sa po 5.000 dolara.
U novom sastavu, po prvi put zajedno, žiri su činili:

▪️ Nenad Radović, samostalni stručni saradnik, Direkcija za mala preduzeća i preduzetnike, Erste Banka Srbija
▪️ Radoje Krajišnik, menadžer asortimana i koordinator projekta dm Inkubatordm drogerie markt Srbija
▪️ Marijana Savić, direktorka udruženja NVO Atina i socijalnog preduzeća Bagel Бејгл
▪️ Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije, Heinrich-Böll-Stiftung Belgrade
▪️ Aleksandar Šćepanović, preduzetnik, kraft robna kuća Zanateria i pobednik 2018. godine

Prva nagrada – Planinsko biciklističko društvo BicikLO

Osnovni cilj je pokretanje preduzeća iz neformalne radionice za popravku i servisiranje bicikala Ciklo-garaža. Kao aktivni biciklisti, koji su kroz delovanje udruženja postali prepoznatljivi kao glasnogovornici značaja biciklizma u svakodnevnom životu, žele da kroz profilisanje i razvoj delatnosti reparacije polovnih čeličnih ramova bicikala, sklapanja i servisiranja bicikala kreiraju personalizovane bicikle prilagođene svakodnevnim potrebama.
Ideja je da se biciklu vrati jednostavnost i pouzdanost, a doda jedinstvenost svakog repariranog primerka. 
Ponovnom upotrebom odbačenih ramova i ugradnjom novih delova, vraćaju se u život stari bicikli, a krajni cilj je veća upotreba bicikla kao svakodnevnog vida prevoza u urbanim sredinama.

Druga nagrada – Udruženje Centar Zvezda

Mirišljave zvezdice su ekološki proizvod u čijem će procesu kreiranja, izrade, promocije i distribucije učestvovati mladi bez roditeljskog staranja, kako bi sebi obezbedili adekvatnu podršku u procesu osamostaljivanja i kako bi skrenuli pažnju društvene zajednice na svoj položaj.
Mirišljave zvezdice su drveni oblici natopljeni eteričnim uljima, koji će služiti za osvežavanje vazduha u vozilu ili prostorijama.
U proizvodnji se koristi otpad iz drvne industrije, podstiče se proizvodnja lekovitog bilja lokalnih proizvođača i brine o tome da ostaci proizvoda i ambalaže budu biorazgradivi i neškodljivi po životnu sredinu. Kvalitetan i nov proizvod skrenuće pažnju na ovu društveno osetljivu grupu, a profit se usmerava na održivost programa Kuća mogućnosti koji Centar Zvezda sprovodi.

Treća nagrada – Just Start DOO

Ideja je zasnovana na razvoju aplikacije City&Me, koja podstiče “zelene aktivnosti” građana kroz nagrađivanje, i mereći te aktivnosti, građanima dodeljuje nagrade u vidu karata za pozorište, besplatnog parkinga, umanjenja troškova za komunalne usluge grada i slično.
Ova aplikacija predstavlja inovativno rešenje, jer objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, pruža priliku svim građanima da direktno utiču na promene u svojoj okolini.
Cilj platforme City&Me je da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže, korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, uređenja zelenih površina, kao i da građane dugoročno uključi u procese odlučivanja za lokalno trošenje budžeta.