Trag fondacija logo

Regionalna publikacija Znak da može – zbirka priča o uspešnom fandrejzingu i još uspešnijim zajednicama

Pred vama se nalazi publikacija Znak da može, nastala zajedničkim naporom članica SIGN mreže da na najverodostojniji način predstavi priče 15 organizacija civilnog društva, koje su uspešno pohađale program Akademija održivosti i prikupile sredstva za različite aktivnosti i ciljeve u svojim zajednicama. Priče o entuzijazmu, solidarnosti, održivosti i važnosti osnaživanja zajednica i kolektiva sakupljene u publikaciju Znak da može produkt su zajedničkog rada članova SIGN mreže – Trag fondacije iz Srbije, Fondacije Mozaik iz Bosne i Hercegovine, Fonda za aktivno građanstvo – fAKT iz Crne Gore, Foruma za građanske inicijative – FIQ sa Kosova, HORUS-a iz Severne Makedonije i Fondacije Catalyst Balkans iz Srbije. One su sakupljen i objavljene s ciljem da podstaknu razvoj lokalne filantropije i društvene odgovornosti među svim akterima u zajednici. Drugim rečima, kroz ovu publikaciju nastojimo da inspirišemo i osnažimo organizacije civilnog društva da se vrate svojim zajednicama i oslone na lokalne potencijale.

Akademija održivosti predstavlja jedan od programa podrške organizacijama civilnog društva u izgradnji dugoročnih partnerstava sa novim donatorima u njihovim zajednicama, unapređenju njihovog dugoročnog finansijskog planiranja i poboljšanju njihove održivost kroz povećanje njihove vidljivosti i uticaja u zajednicama u kojima deluju. Sprovode ga sve članice SIGN mreže u svojim zemljama, uz tehničku podršku partnera Catalyst Balkans.

Priče koje smo prikupili predstavljaju razvojni put organizacija – učesnica različitih generacija Akademije održivosti i njihovih fandrejzing kampanja. U proteklih 10 godina, kroz program je prošlo preko 100 organizacija civilnog društva iz 5 zemalja članica SIGN mreže, koje su, zajedno prikupile u svojim zajednicama (njih gotovo 70) više od 350.000 evra od lokalnih kompanija, preduzeća, istaknutih pojedinaca i građana. Već deset godina, rad mreže podržavaju različiti donatori poput Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, kroz projekte „SIGN za održivost“, „UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo“ i „UKLJUČI SE u promociju i obrazovanje u oblasti filantropije“.

Zamisili smo da zbirka priča Znak da može posluži kao inspiracija i ohrabrenje svim organizacijama civilnog društva. Iako jednog recepta za uspešan fandrejzing nema, primeri dobre prakse, kao i saveti iz prve ruke, napisani su u nadanju da će motivisati makar i jednu neprofitnu organizaciju u regionu da se upusti u ovu zanimljivu i izazovnu avanturu u svojoj zajednici i sama ispiše svoju uspešnu priču sa lokala.

Publikaciju možete preuzeti i pročitati OVDE.