Trag fondacija logo

Proglašeni pobednici regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana 2020

Balkanska zelena fondacija (Balkan Green Foundation) proglasila je pobednike 9. regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana za 2020. godinu. Od ukupno 21 učesnika iz 7 zemalja koji su tokom 3. i 4. septembra na online događaju predstavili svoje zelene i inovativne preduzetničke ideje, juče je izabrano petoro najboljih po mišljenju nezavisnog stručnog žirija.

U kategoriji koncept zelene ideje pobedu su odneli projekti Zeleni školski dani iz Grčke i Rinora Handmade iz Albanije, koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara, dok su u kategoriji razvijena zelena ideja sa po 10.000 dolara nagradom ovenčani projekti City&Me (Grad i ja) iz Srbije, Čišćenje Mediterana iz Grčke, kao i Pametni aditiv iz Severne Makedonije.

Usled ograničenja kretanja uzrokovanog širenjem virusa COVID-19, ovogodišnje regionalno takmičenje je, umesto u Beogradu, održano na online platformi. Srbiju su predstavljala čak tri pobednika Nacionalog foruma za zelene ideje, koji je u organizaciji Trag fondacije takođe upriličen online, 18. juna 2020. godine. U pitanju su Mirišljave zvezdice Centra Zvezda iz Beograda, City&Me (Grad i ja) Just Start DOO iz Niša, kao i projekat Ciklo-garaža Planinskog biciklističkog društva BiciKLO iz Loznice. Osim predstavnika iz Srbije, u regionalnom takmičenju su učestvovala i po tri predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

Ovogodišnji pobednički projekat iz Srbije podstiče „zelene” aktivnosti građana, koje potom nagrađuje kartama za pozorište, besplatnim parkingom, umanjenjenjem troškova za komunalne usluge grada i sličnim. Objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, cilj City&Me (Grad i ja) platforme jeste da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže.

Zelene ideje Balkana (Balkan Green Ideas) je program koji Balkanska zelena fondacija sprovodi u saradnji sa nacionalnim fondacijama iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije, uz podršku Fonda braće Rokfeler. Ova inicijativa gotovo deceniju podržava razvoj uspešnih poslovnih ideja u regionu Zapadnog Balkana i Grčke, istovremeno istražujući ulogu filantropije u revitalizovanju lokalnih zajednica.