Trag fondacija logo

Počela je godina dobrote u školama širom Srbije

Srpski filantropski forum u saradnji sa Ministarstvom prosvete, na Nacionalni dan davanja odaje priznanja izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine.

Prethodnog meseca, Srpski filantropski forum i Ministarstvo prosvete su uputili poziv svim školama u Srbiji da kandiduju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koje su se isticale svojom humanošću, empatijom i solidarnošću. Najuspešnije akcije i ideje su nagrađene na svečanoj ceremoniji 9. oktobra u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović rekla je da veruje da nije bilo lako izabrati pobednike, budući da se u školama redovno organizuju humanitarne akcije i da su mnogi učenici pokazali humanost na delu.

„Ove godine je ovaj dan u potpunosti posvećen dobroti, negovanju empatije, solidarnosti, drugarstvu. Ministarstvo prosvete je sa zadovoljstvom pozvalo škole da predlože akcije koje su bile najuspešnije, odnosno koje su se istakle po humanosti, negovanju empatije i solidarnost. Svi od najmlađih do najstarijih, imaju dužnost da sa još više entuzijazma razvijaju vrline i vrednosti naših učenika i da ih zajedno podstičemo da budu još  bolji ljudi“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da se zbog toga u školama intenzivno pokreću i ostvaruju brojne aktivnosti koje afirmišu osnovne moralne vrednosti – pravdu, istinu, solidarnost, slobodu, poštenje, odgovornost, međusobno poštovanje i uvažavanje.

Na ovaj dan nagrađivanje dobrote postaje naša svetla tradicija. Kao simbol zahvalnosti i podsticaj za nastavljanje niza dobrih dela, Svedočanstva o dobroti su uručena kako učenicima i školama, tako i istaknutim filantropima našeg društva koji neguju i šire ideju dobrote: Nini Ninković, devojčici koja je prodavala krofne kako bi prikupila sredstva za lečenje svog oca, košarkašu Nikoli Mirotiću za donaciju za lečenje dečaka, Gradskoj naodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” za Pesničku štafetu, voditeljki Tamari Grujić, Borku Petroviću, poznatijem kao najbolji nastavnik na svetu, horu i orkestru “Muzika nade” i pesniku Ljubivoju Ršumović. Pored istaknutih pojedinaca, priznanje je dodeljeno i Elixir Grupi za podršku akciji pomoći Turskoj i Siriji, kao i organizacijama ADRA i Svetionik i platformi donacije.rs.

„Dobrote i dobročinstva nikada nije dovoljno. Ipak, sada je potrebnija, kao nikada ranije, kao snažan i trajan odgovor na zločine prema deci i mladima u OŠ Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju. Odavanjem priznanja zapaženim dobročiniteljskim naporima, naročito u osnovnim i srednjim školama, želimo da inspirišemo mlade ljude da se dobročinstvo još više širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane naša svakodnevna aktivnost. U „Godini dobrote“ očekujemo mnogo više dobrih, kreativnih i korisnih projekata i inicijativa koje ćemo podržati. Čast nam je što smo su brojni učenici i nastavnici postali dao naše filantropske familije i što ćemo u narednoj godini umnožiti broj humanih dela, solidarnost, drugarstvo i empatiju“, kazao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

 

Ovim događajem počinje i velika društveno odgovorna kampanja “Godina dobrote” u kojoj će se raditi na daljoj promociji dobrih dela u školama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, udruženjima, stvaranju partnerstava između škola i udruženja na lokalu kako bi se dobra dela što više širila. Dobra dela svih dobrotvora, škola i učenika će biti promovisana tokom cele godine.

 

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum. Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje.