Trag fondacija logo

Osnaživanje odozdo: Studija posvećena razvoju lokalnih fondacija u Srbiji

Piše: Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva, Trag fondacija

 

Trag fondacija već dugi niz godina aktivno podržava razvoj lokalnih fondacija u Srbiji – i to od osnivanja prve takve u našoj zemlji, 2011. godine. Upravo sa ciljem izgradnje pokreta lokalnih fondacija na Zapadnom Balkanu, Trag je pre tri godine, uz podršku Fondacije Čarls Stjuart Mot, pokrenuo program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita. Inspiracija za ovaj program potekla je iz našeg dugogodišnjeg iskustva rada u lokalnim zajednicama širom regiona; uz primetan porast građanskog angažovanja, tragovi aktivizma vidljivi su na svakom koraku – kako u urbanim gradskim naseljima, tako i u udaljenim seoskim područjima. Upravo ovakva vrsta aktivističkog delovanja doprinela je ponovnoj izgradnji poverenja unutar duboko polarizovanih zajednica, ali i ublažavanju osećaja bespomoćnosti kada je reč o pitanjima koja se tiču svih građana i građanki.

Uzevši u obzir da je Trag fondacija zabeležila izuzetan porast broja prijava za programe donacija, bilo je neophodno obezbediti i dodatna sredstva za podršku građanskom delovanju na lokalnom nivou. Kroz istraživanje praksi u susednim zemljama, došli smo do zaključka da su se lokalne fondacije pokazale kao najefikasniji model – mobilišući resurse od pojedinaca i preduzeća na lokalnom nivou i koristeći prikupljena sredstva za podršku različitim inicijativama u svojoj zajednici, svakodnevno doprinose i razvoju lokalne filantropije.

Na taj način, stvorile su prostor za saradnju i osnažile građane da razviju osećaj pripadnosti svojim zajednicama i odgovornosti za njihovu dobrobit. Ovo nas je motivisalo da pomenuti model prilagodimo našem kontekstu i inspirisalo nas da ga potom proširimo i na region. Trenutno radimo sa tri lokalne fondacije u Srbiji, koje su u procesu formalnog osnivanja, kao i sa pet inicijativnih grupa u Bosni i Hercegovini. Takođe, do kraja jula 2022. godine biće završena i selekcija novih inicijativnih grupa za rad u našoj zemlji.

Sa željom da unapredimo dosadašnje prakse, inicirali smo izradu studije o lokalnim fondacijama u Srbiji, pod nazivom „Osnaživanje odozdo – uloga, izazovi i perspektive za razvoj“. Tom prilikom, otpočeta je saradnja Trag fondacije sa Laboratorijom za studije filantropije, solidarnosti i nege (SolidCare Lab), koja deluje u okviru Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Zamisao koja stoji iza ovog partnerstva jeste stvaranje čvršće veze između akademske zajednice i civilnog društva, što bi rezultiralo daljom izgradnjom relevantnog korpusa znanja i njegovim deljenjem u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana i šire.

Izrada studije otpočeta je u drugoj polovini 2019. godine, a obuhvatila je, kako postojeće lokalne fondacije koje su aktivne u Srbiji, tako i one koje su u nastanku. Studija se bavila istraživanjem na temu razumevanja koncepta lokalnih fondacija, njihove uloge u osnaživanju građana da aktivno učestvuju u oblikovanju svog neposrednog okruženja, ali i problemima sa kojima se suočavaju zajednice u kojima pomenute fondacije deluju. Takođe, studijom su predstavljeni i izazovi sa kojima se lokalne fondacije susreću u svom radu, kao i izgledi za dalji razvoj ovakvog oblika društvenog angažovanja.

Između ostalog, studija je pokazala da je pandemija korona virusa nametnula značajne izazove već ugroženim zajednicama širom Srbije. Lokalne fondacije u nastajanju bile su primorane da rade na svom razvoju u vrlo specifičnim okolnostima, istovremeno učeći kako da se pozicioniraju kao novi resurs u zajednici i izbore sa nedostatkom poverenja i apatijom, koji su i od ranije predstavljali značajne prepreke udruživanju i zajedničkom delovanju. Uprkos nepovoljnoj situaciji, predstavnici lokalnih fondacija nastavili su da ohrabruju i osnažuju ljude da koriste sopstvene resurse, grade odgovornost prema svojim zajednicama i podržavaju civilni sektor u težnji da ojača i preuzme odgovornost za rešavanje problema sa kojima se zajednice svakodnevno susreću. Dodatna inspiracija i motivacija da se svako od nas angažuje na sličan način leži u tome da se većina predstavnika lokalnih fondacija bavi navedenim aktivnostima na volonterskoj osnovi, u svoje slobodno vreme.

Studiju „LOKALNE FONDACIJE U SRBIJI: Osnaživanje odozdo – uloga, izazovi i perspektive za razvoj“ u elektronskom formatu možete preuzeti OVDE.

Ova studija predstavlja samo prvi korak na putu Tragove saradnje sa akademskom zajednicom. Trag fondacija je početkom 2022. godine udružila snage i sa Centrom za proučavanje društvenog razvoja iz Novog Sada, radi realizacije istraživanja na temu „Uticaj lokalnih fondacija na društvene promene u lokalnim zajednicama“. Istraživanje predstavlja kvalitativnu studiju o socio-ekonomsko-političkim promenama u lokalnoj zajednici, koje su rezultat građanskih inicijativa finasiranih sredstvima koja su prikupile tri lokalne fondacije u nastajanju – iz Niša, Pančeva i Stare Pazove. Pomenute fondacije podržane su u okviru prvog ciklusa programa Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! u Srbiji. Trenutno, istraživači su  u procesu prikupljanja relevantnih podataka i informacija sa terena, a rezultati njihove analize biće objavljeni u drugoj polovini 2022. godine.

Za dodatne informacije, možete kontaktirati direktorku za filantropiju i partnerstva Trag fondacije, Mariju Mitrović, putem i-mejl adrese marijam@tragfondacija.org.

Više informacija o programu u Srbiji i Bosni i Hercegovini pronađite na www.lokalnefondacije.rs i www.lokalnefondacije.ba

Izvor: WINGS