Trag fondacija logo

Odabrane su #ZELENEIDEJE za 2024!

Na Nacionalnom forumu za Zelene ideje, proglašene su tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, koje odlaze sa nagradom od 5.000 USD ali i mogućnošću da se takmiče na Regionalnom forumu za Zelene ideje koje se u oktobru održava u Sarajevu.

I ove godine su na otvoreni konkurs stizale prijave, a u uži krug je ušlo njih 6 koji su tokom Foruma predstavili svoje inovativne ideje. Žiri je tokom izbora uzimao u obzir sledeće kriterijume: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajnog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Žiri su činili Vladimir Jovanović, SME SUPPORT; Kilino Stojkov, generalni menadžer Connect Clean Roma Group, Aleksandra Mirić, Specijalistkinja za CSR, LIDL; Sonja Miladinovski, direktorka Direkcije za okvir upravljanja rizicima i koordinaciju ESG rizika, OTP; Nikola Stanojević, suvlasnik i generalni menadžer kompanije SOMA, kao najperspektivnije tri ideje izdvojio je:

 

  • HERC, Udruženje za podršku ljudima sa neurozom, Zrenjanin; koje spaja ponovno korišćenje tekstila koji bi inače završio na deponijama i podršku ljudima sa neurozom. 
  • Humanitarna organizacija “Divovi Zlatara” koja je posvećena unapređenje kvaliteta života stanovnika opštine Nova Varoš, kroz sadržaje koji spajaju vreme provedeno u prirodi, proizvodnju organske hrane, motorički i kognitivni razvoj.
  • NRG iz Čačka, udruženje koje kroz svoje socijalno preduzeće spaja podršku ljudima sa invaliditetom i prikupljanje i transport elektronskog otpada.

 

“U godini u kojoj Trag fondacija obeležava 25 godina podrške građanskim inicijativama, obeležavamo i 12. godišnjicu podrške zelenim idejama. Ponosni smo što je u poslednjih 12 godina program podržao 37 preduzetničkih ideja iz 22 lokalne zajednice u Srbiji, sa ukupno 185.000 dolara. Dodatno, zelene ideje iz Srbije osvojile su 11 nagrada na regionalnim takmičenjima, u ukupnom iznosu od 110.000 dolara”, rekla je izvršna direktorka Trag fondacije, Milka Damjanović i istakla važnost ovih preduzetničkih ideja koje ne odustaju od svoje zelene, održive misije. 

Da su Zelene ideje prilika za umrežavanje, dokazuje i činjenica da su ovogodišnjem nacionalnom forumu prisustvovali i oni koji su ranije bili podržani, tim Zadrugarstva iz Kragujevca.

 

Program #ZELENEIDEJE sprovodi se uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler i Balkan Green Foundation.
Podršku realizaciji programa pružaju i kompanija dm drogerie markt Srbija, Lidl Srbija, OTP banka Srbija i Coca Cola HBC Srbija.

Foto: Jelena Babić