Trag fondacija logo

Odabrane su najbolje ideje na Akademiji solidarne ekonomije

Treći, finalni modul Akademije solidarne ekonomije, u okviru programa prekogranične saradnje sa Severnom Makedonijom, SEME inkluzije, održan je u Nišu. Tom prilikom, učesnici iz 11 organizacija predstavili su svoje ideje za pokretanje ili razvijanje već razrađenih socijalnih preduzeća. Prva dva modula Akademije bili su posvećeni sticanju znanja o različitim elementima poslovanja, razvijanja biznis ideja i upravljanja njima. Fokus Akademije, ali i celog projekta jeste ohrabrenje da se uspostavi solidarno poreduzetnišptvo, koje u svoje procese uključuje osetljive grupe i doprinose unapređenju njihovog položaja u društvu.

Ideje za solidarna preduzeća i proizvoda predstavljeni su u dve kategorije: pokretači, oni koji imaju ideju i praktičari, oni koji su svoje ideje već počeli da sprovode delo, ali im je potrebna dodatna podrška, kako bi svoje usluge ili proizvod(e) koji se zasnivaju na principima solidarne ekonomije dodatno razvili. Od 11 ideja, žiri je odabrao 6 koje će biti podržane kroz rad sa mentorima i nabavku neophodne robe i usluga.

U kategoriji pokretača, kao najbolje ideje izglasani su:

  • Razmazi.se, Skoplje, Severna Makedonija
  • SIEC Macedonia , Skoplje, Severna Makedonija
  • Frosina Lazarevska, Kumanovo, Severna Makedonija

 

A u kategoriji praktičara:

  • Socijalno preduzeće Radanska ruža, Lebane, Srbija
  • Countryside Retreat, Rankovce, Severna Makedonija
  • Kristian Shopov – Srećotvorci, Skoplje, Severna Makedonija

 

U narednoj godini, nagrađenim timovima predstoji rad sa mentorima koji će im pružiti podršku u onim domenima u kojima im je to najpotrebnije.

Projekat SEME inkluzije – socijalna preduzeća za ekonomski razvoj i socijalnu inkluziju, deo je programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, finansiranog od strane Evropske unije, kroz Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije. Sprovodi ga Trag fondacija u saradnji sa Usdruženjem Arno iz Skoplja i udruženjem Optimist iz Bosilegrada.