Trag fondacija logo

Od filma “Čudan život Timotija Grina” do olovaka od papira

Trag fondacija je na Forumu za Zelene ideje 2021. odabrala tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, koje su nagrađene sa po 5.000 dolara. Izabrani projekti, učestvovaće u oktobru na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, gde će još jednom imati priliku da osvoje dodatna novčana sredstva u iznosu od 5.000 do 10.000 dolara.

Drugo mesto na nacionalnom takmičenju pripalo je „NewPen” DOO iz Smederevske Palanke. Oni se bave proizvodnjom grafitnih olovaka i bojica od starih novina i recikliranog papira. Dragan Marković i njegova supruga Slavica su osmislili ove olovke i kako kažu, deca su ih jako lepo prihvatila.

NewPen je jedina firma u Srbiji koja se bavi proizvodnjom grafitnih olovaka i bojica, kao i jedina firma u Evropi koja proizvodi olovke i bojice od starih novina. Za početak, Dragan nam je objasnio kako je gledanje filma „Čudan život Timotija Grina“ dovelo do prizvodnje ovih originalnih olovaka.

„Mi smo dosta dugo radili u uslužnim delatnostima, imali smo internet klub i nakon toga ajriš pab, ali smo poželeli da iz ugostiteljstva pređemo u proizvodnju, i to nečega čega nema na tržištu. Jedne večeri smo na televiziji gledali film „Čudni život Timotija Grina“, u kojem otac radi u fabrici olovaka, i meni je palo na pamet da više niko u Srbiju ne proizvodi niti olovke, niti bojice. Supruga i ja smo počeli da istražujemo kako se prave obične drvene grafitne olovke i naišli smo na informaciju da se i u Kini i Indiji one zapravo prave od papira. Ova ideja nas je oduševila! Kontaktirali smo proizvođače u Kini, kako bismo saznali više o samom procesu proizvodnje.

Firmu smo osnovali 2018. godine, 2019. smo uvezli mašine i grafite i te cele godine smo isprobavali nove stvari i pokušavali da napravimo originalan proizvod. Prvo smo napravili olovke koje su bile predebele, potom one koje su bile previše tanke, a na kraju smo došli do idealne debljine, koja je iznosila između 6,9 i 7,1 milimetara. Ovakve olovke su bile dovoljno čvrste i lako su se rezale. Testirali smo ih u Anahem laboratoriji i u Zavodu za javno zdravlje. Posebno je bilo važno za bojice da zadovolje EN71-3 evropski standard usaglašenosti proizvoda, što su i ispunile“, ponosno ističe Dragan.

Osnovni materijal koji Dragan i Slavica koriste u proizvodnji jeste stari papir, te smo zamolili Slavicu da nam kaže nešto više o tome o kojim vrstama papira se radi i kako do njega dolaze.

„Trenutno koristimo samo stare novine i to ne sve. Pored kvaliteta papira gledamo i kvalitet onoga što je napisano u novinama, jer će se to videti na olovkama. Uglavnom biramo ili neutralne stranice ili one sa malo boje, kao što su recimo u sportskim novinama. U procesu smo isprobavanja još nekih vrsta papira, a planiramo da koristimo i papir na kojem ćemo sami uraditi dizajn i to edukativnog karaktera. Imamo prijatelje koji imaju kafiće, oni nam čuvaju svoje novine, a čuvaju nam ih i neki prijatelji koji inače kupuju novine za sebe. U planu nam je i da oživimo sakupljanje stare hartije, ali zbog situacije sa Kovidom, ova ideja je za sada na čekanju“, priča nam Slavica.

Pretpostavili smo da su olovke i bojice najpre namenjene deci, Ali Dragan nas ispravlja: „Olovke i bojice jesu namenjene deci školskog i predškolskog uzrasta, ali ih svakako kupuju roditelji, te se mi zapravo obraćamo roditeljima. Deci se olovke dopadaju zato što su šarene, lepe i zanimljive, i znamo da vole da ih koriste. Dok smo isprobavali proizvode davali smo ih prijateljima u Smederevskoj Palanci koji imaju decu, da ih isprobaju, kako pišu, da li se lepo režu i sva deca su bila oduševljena. Naš sin je bio 4. razred osnovne škole, kada smo započeli ovu priču i ponosno ih je nosio u školu i delio drugarima, koji su ih zaista koristili“, objašnjava nam Dragan.

O saradnji sa školama i vrtićima, detaljnije nam priča Slavica: „Do sada smo ostvarili saradnju sa osnovnim i srednjim školama. Osnovni princip naše proizvodnje olovaka i bojica jeste ručni rad. Svaki grafit moramo ručno da stavimo u novinu, pa tako upakovan grafit se šalje na poluautomatizovane mašine, koje dovršavaju proces formiranja olovaka. Nakon toga olovke osušimo, i ako ih nosimo deci u osnovnu ili srednju školu, napišemo imena dece, kojima su olovke namenjene. Kada se dogovorimo da osnovci ili srednjoškolci posete našu proizvodnju, uključimo ih u proces pravljenja i svakom damo mogućnost da napravi svoju jedinstvenu olovku. Saradnju sa vrtićima još uvek nismo uspostavili zbog strogih pravila ulaska u vrtiće, usled Kovida, ali svakako imamo dosta ideja za olovke za najmlađe, te ćemo sačekati pogodnije vreme da ih realizujemo“, zaključuje Slavica optimistično.

Draganu i Slavici želimo mnogo uspeha u svim budućim poduhvatima, kao i na na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, koje će se održati u oktobru u Beogradu i na kojem će još jednom imati priliku da zablistaju.