Trag fondacija logo

Objavljena publikacija “A šta ako može?” o prikupljanju sredstava u zajednici

Publikacija A šta ako može? posvećena je svakome ko je poželeo da društvo ili svoj kraj učini boljim mestom za život i iskreno se zapitao da li je to uopšte moguće. Nastala je kao optimistična i smela replika svim kolebanjima, strepnjama i sumnjama da li je izvodljivo dugoročno, stabilno i nezavisno raditi za opšte dobro. U njoj se nalaze priče deset organizacija civilnog društva iz mesta širom Srbije, koje dokazuju, ne samo da jeste moguće, već i da postoji mnogo staza do uspešnog pronalaženja podrške.

Uspešne priče ovih organizacija se možda razlikuju u mnogo detalja, ali sve počinju sa iste startne pozicije, iz programa Akademija održivosti Trag fondacije, koji je tokom 2019. godine svaka od pomenutih organizacija pohađala. Već više od deset godina, kroz ovaj, ali i druge fandrejzing programe, Trag fondacija podržava sve one neprofitne organizacije koje se usude da podršku za svoje poduhvate podršku potraže u svom neposrednom okruženju.

O uspešnosti ovih programa, ali i kampanja njihovih polaznika, brojke govore više od reči – do septembra 2021. godine, gotovo 80 organizacija iz 35 zajednica prikupilo je čak 400.000 evra, koje im je Trag fondacija udvostručila

Trag je ovu zbirku izradio u želji da podstakne neke nove organizacije da se otisnu na izazovan, ali vredan put prikupljanja sredstava u zajednici.

Njeno izdavanje omogućeno je uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, a u okviru projekta UKLJUČI se i utiči.