Trag fondacija logo

Objavljen izveštaj Srbija daruje neprofitnom sektoru za 2019. godinu

Trag fondacija je, u partnerstvu sa fondacijom Catalyst Balkans, predstavila treći po redu izveštaj o filantropskim davanjima usmerenim ka neprofitnim organizacijama u Srbiji u 2019. godini pod nazivom Srbija daruje neprofitnom sektoru.

Izveštaj daje pregled informacija o darovanim iznosima, kategorijama darodavaca, oblastima za koje se darovalo i različitim vidovima podrške udruženjima, fondacijama i neformalnim grupama tokom 2019. godine. Uz podatke o davanjima neprofitnom sektoru tokom prethodne godine, u izveštaju je predstavljeno i poređenje sa podacima koji se odnose na 2018. godinu, kao i prikaz trendova u davanjima neprofitnim organizacijama otkako se ovakav izveštaj izdaje. Osim zabeleženih podataka i trendova, izveštaj prikazuje značaj civilnog sektora za razvoj društva u celini, ukazujući na one oblasti društvenog delovanja i usluga namenjenim marginalizovanim grupama u kojima je podrška neprofitnog sektora ključna.

Celokupni sadržaj izveštaja možete pročitati ovde, dok su uz publikaciju dostupni i pregledi ključnih nalaza na srpskom i engleskom jeziku. 

Publikacija Srbija daruje neprofitnom sektoru za 2019. godinu pripremljen u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.