Trag fondacija logo

Program ZELENE IDEJE

Program ZELENE IDEJE usmeren je na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji. Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevamo inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

Za detaljnije informacije o našoj definiciji solidarnog preduzetništva, možete pogledati dokument Definicije i pojašnjenje pojmova.

 Konkurs je otvoren do 10. maja 2023. godine u 23:59h.

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000,00 američkih dolara za udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici.

Više o programu možete pronaći u dokumentu sa detaljno opisanim procesom prijave i selekcije.

Faze sprovođenja programa

Prva faza: Nakon prijema koncepta ideje, tim Trag fondacije sprovodi proceduru odabira u prvom krugu, koja podrazumeva obradu projekata i njihovu selekciju po kriterijumima programa, na osnovu čega se poziva između 10 i 12 najboljih ideja na obuku o solidarnom preduzetništvu.

Druga faza: Za sve koji su prošli prvi krug odlučivanja, biće organizovan obavezan trening o solidarnom preduzetništvu, gde će učesnici imati mogućnost da unaprede i detaljnije predstave svoje planove, popunjavanjem Finalnog predloga projekta, što je obavezno za učešće u narednim koracima programa.

Treća faza: Svi koji su prisustvovali treningu i zatim poslali finalni prijavni formular, biće pozvani da predstave svoje ideje na nacionalnom Forumu za zelene ideje, koji će biti održan 15. juna 2023. godine. Učesnici će predstaviti ideje žiriju koji će odabrati tri najbolje kojima će biti dodeljene donacije od po 5.000 američkih dolara.

Četvrta faza: Prvoplasirani, drugoplasirani i treće plasirani na nacionalnom Forumu za zelene ideje biće predstavnici Trag fondacije na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana  krajem septembra 2023, gde će, osim predstavnika iz Srbije, učestvovati i po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije. Učesnici će se takmičiti za dodatni fond za sprovođenje svojih ideja, u dve kategorije: koncept zelene ideje i razvijena zelena ideja, pri čemu će pojedinačne nagrade iznositi od 5.000 do 10.000 američkih dolara.

Dobitnici donacija na nacionalnom i regionalnom takmičenju zaključiće ugovor o donaciji sa Trag fondacijom, kojim će se precizirati međusobna prava i obaveze, što uključuje redovne periodične programske i finansijske izveštaje.

Za pitanja i dodatne informacije, kontaktirajte tim Trag fondacija putem e-maila zeleneideje@tragfondacija.org, zaključno sa 28.04.2023. godine u 17:00h.

Nepotpune prijave i prijave podnete posle navedenog roka (10. maj 2023. godine u 23:59h) neće biti razmatrane.

Prijava se vrši isključivo onlajn, popunjavanjem formulara u okviru koga će biti dostavljena i tabela sa budžetom.

Slanje prijavnog formulara mejlom, u Word formatu, uz slanje tabele na isti način, neće se smatrati validnom prijavnom i neće biti uzimano u razmatranje.


Najčešće postavljana pitanja

Uputstvo za popunjavanje prijavnog formulara

Prijavite za učešće na programu Forum za zelene ideje :

Prijavni formular

Budžet A