Trag fondacija logo

In memoriam: Aleksandra Vesić (1969-2021)

Sa velikom tugom i nevericom smo primili vest o preranom odlasku naše drage Aleksandre Vesić, dugogodišnje direktorke Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) i članice Upravnog odbora Trag fondacije.

Aleksandra je svojim strateškim liderstvom i neumornim angažovanjem obeležila formativne godine razvoja Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), od 2004-2009. godine. Iza sebe je ostavila jak i posvećen tim i stabilnu organizaciju sa jasnom misijom podrške aktivnim građanima u lokalnim zajednicama, koja je nastavila da raste i “ostavlja trag”, od 2013. godine i pod imenom Trag fondacije.

Svoje znanje, iskustvo i kontakte je nastavila.da nesebično deli kroz angažovanje u Upravnom odboru Traga do 2017. godine. Bila je jedna od prvih donatorki i promoterki Tragove kampanje za sopstveni zadužbinski fond (2012-2017). U skorijem periodu posvetila se jačanju saradnje regionalne fondacije Katalist Balkans (čija je bilo suosnivačica i glavna istraživačica) sa drugim filantropskim organizacijama u zemlji i inostranstvu, uključujući i Trag fondaciju i kolege iz Koalicije za dobročinstvo. Strateški je doprinela razvoju i međunarodnom pozicioniranju Srpskog filantropskog foruma.

Aleksandra je bila pionirka u mnogim oblastima razvoja građanskog aktivizma u Srbiji i regionu, uključujući podršku lokalnim zajednicama, razvoj filantropije i saradnje neprofitnih organizacija sa poslovnim sektorom, rad na povoljnijem okruženju za civilno društvo i zagovaranju za održive donatorske politike. Predvodila je mnogobrojne zagovaračke inicijative, između ostalog, dajući ključni doprinos usvajanju Zakona o zadužbinama i fondacijama. Trajno je bila privržena feminističkim principima i ženskom pokretu iz kojeg je i potekla, kao volonterka SOS telefona i saradnica Autonomnog ženskog centra.

Hrabrost. Upornost. Borbenost. Briljantan um. Intuicija. Integritet. Znanje. Poštenje. Empatija. Humor. Briga za slabije. Nesebičnost. Podrška.

To su naše asocijacije na dragu Aleks, našu saradnicu, drugaricu i saborkinju za bolje i pravednije društvo.

Iako nas je napustila tiho i iznenada, za sobom ostavlja blistav trag i trajno sećanje na sve važne inicijative koje je pokrenula i kojima je neumorno doprinosila do poslednjeg dana.

Draga Aleks, ostajemo privrženi vrednostima i principima koje smo delili sa tobom, i nastavljamo tamo gde si ti, na trenutak, zastala. Ostaješ trajni uzor i inspiracija, životna lekcija iz plemenitosti i neodustajanja.

Tvoje Tragovke i Tragovci