Trag fondacija logo

Virtus 2023

Kompanija MK Group je, u okviru svog programa društvene odgovornosti “Podrška porodici”, tokom 2023. godine uložila 350.000 evra u renoviranje vrtića u osam zajednica širom Srbije, kako bi stvorila bolje uslove za boravak najmlađih i omogućila vaspitačima efikasniji rad. Kompanija je pružila i značajnu donaciju od preko 20 miliona dinara Materinskom domu u Kraljevu, podržavajući adaptaciju, opremanje i rad doma u kome je smešteno osam majki sa bebama. Program podrške za majke i bebe je dodatno pomogao trudnicama i porodiljama bez osnovnih uslova za brigu o deci. MK Group aktivno podržava i Centre za podršku porodici u Nišu i Raški. Zahvaljujući ovim akcijama, 114 porodica je ostalo na okupu i obezbedilo elementarne uslove za bezbedan život svoje dece.

 

Preduzeće Homa Fine Dining and Bistrot čine vlasnici i zaposleni koji već dugi niz godina aktivno učestvuju u humanitarnim akcijama, volontirajući i donirajući odeću, hranu i druge proizvode ugroženim grupama stanovništva. Krajem prethodne godine, Homa tim je sproveo akciju organizacije ručka i na taj način donirao 40 obroka za zaposlene u Udruženju Liceulice. Ova akcija, koja je združila zaposlene Homa Bistroa i prodavce časopisa Liceulice, postala je inspiracija za dalje slične inicijative.

 

Preduzeće DP Zaliv već petnaest godina sarađuje sa udruženjem Plava ptica iz Kule, pružajući podršku deci i odraslima sa teškoćama u razvoju kroz seriju manifestacija “Novogodišnja čarolija”. Tokom 2023. godine, kompanija je organizovala 15. tradicionalnu Čaroliju, pružajući ne samo program i zabavu, već i donaciju novogodišnjih paketića za decu i odrasle. Zaposleni u preduzeću učestvuju u organizaciji samog događaja, a broj doniranih poklona varira svake godine, krećući se između 120 i 150 paketića. Osim manifestacije „Novogodišnja čarolija”, DP Zaliv servisira vozila Udruženja Plava ptica, a po potrebi obavlja i besplatan prevoz robe koja pristiže udruženju.

 

Miroslav Đorđević iz Novog Sada, posvećeni je upravitelj Fondacije Tate Novosađani. Svojom inicijativom i saradnjom sa drugim tatama i njihovim porodicama, Miroslav realizuje brojne humanitarne aktivnosti, posebno usmerene na podršku lečenju dece, nabavku terapijskih pomagala, pomoć socijalno ugroženim sugrađanima i dodelu novogodišnjih paketića za decu iz seoskih škola. Njegove aktivnosti obuhvataju širok spektar dobročinstava, uključujući prikupljanje hrane, ogreva, novca za lečenje, donacije narodnim kuhinjama, obnove kuća porodicama, podrške poljoprivrednicima i organizaciju humanitarnih turnira i predstava. Aktivno uključuje zajednicu putem Facebook grupe koja broji preko 12.500 članova, a u tim podvizima podržava ga i supruga Jovana.

Andrea Ćirić, rođena u Kraljevu, ima 27 godina i živi i radi u Beogradu. Njeno filantropsko delovanje započelo je pre četiri godine organizacijom rođendanske žurke humanitarnog karaktera. Umesto tradicionalnih poklona, Andrea je pozvala svoje goste da doniraju novac tamo gde je on najpotrebniji. Pre četiri godine, prikupljenim donacijama je podržala Službu za pedijatriju u kraljevačkoj bolnici, a tokom 2023. godine, sredstva je usmerila na podršku novoosnovanom kraljevačkom udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Kroz svoje nesebično delovanje, Andrea je postigla višestruke ciljeve – pružila je direktnu korist osobama sa autizmom, podstakla aktivno uključivanje šire zajednice u filantropske aktivnosti i podržala socijalno ugrožene grupe građana, stvarajući pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Kompanija Vega IT kroz predanost društveno odgovornim inicijativama ističe svoju posvećenost podršci ženama na inženjerskim pozicijama i promovisanju rodne ravnopravnosti unutar IT industrije. Inicijativa “Žene u inženjerstvu”, sprovedena tokom 2023. godine, predstavlja jedan od koraka u postizanju ovih ciljeva. Kroz ovu kampanju, Vega IT je sprovela niz aktivnosti usmerenih ka podsticanju devojčica da se oprobaju u inženjerskoj struci. Sa tim ciljem, kompanija je u protekloj godini donirala i šest stipendija srednjoškolkama i studentkinjama sa IT usmerenjem. Dodatno, kompanija svojim donacijama podržava sigurne kuće u više gradova Srbije i donira softverska rešenja ženskim organizacijama koje se bave borbom protiv rodno zasnovanog nasilja i trgovine ljudima.

 

 

Jovana Ružičić, iz Beograda, direktorka je i osnivačica Centra za mame iz Beograda, a kroz svoj rad pruža izuzetan doprinos osnaživanju žena i majki širom zemlje. U protekloj godini, pokrenula je inspirativnu inicijativu nazvanu Ženski solidarni fond koja ima za cilj pružanje pomoći ženama u krizi. Do danas, Jovana je okupila čak 43 žene donatorke Ženskog solidarnog fonda, čiji su mesečni doprinosi za godinu dana dostigli gotovo milion dinara. Fond je pomogao 12 žena koje su se suočavale sa teškom materijalnom situacijom koja im je predstavljala prepreku da zadovolje osnovne životne potrebe. Jovana ostaje u redovnom kontaktu sa svakom od podržanih žena, a donatorke redovno dobijaju informacije o tome kako je novac iz Fonda upotrebljen i kome je pomoć pružena. Tokom protekle godine, Jovana je inicirala i uspostavljanje Alimentacionog fonda, iz kojeg bi se mesečno isplaćivali iznosi neplaćene alimentacije. Nadležnim organima je predala predlog zakona o funkcionisanju ovog fonda, koji je pripremila u saradnji sa Udruženjem pravnika Srbije.

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK Group, nije samo uspešan privrednik, već i posvećeni filantrop sa fokusom na pružanju podrške deci i mladima. Ovaj angažman inspirisao je osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića, koja je otvorila Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji, a najveći u regionu. Vrednost inicijalnog zaloga Zadužbine od 25 miliona evra predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa filantropiji u regionu, koji istovremeno revitalizuje i tradiciju zadužbinarstva. Saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu rezultirala je osnivanjem 19 kompletno opremljenih istraživačkih centara u okviru Palate nauke. Ova inicijativa, osim što pruža studentima i mladim naučnicima vrhunske uslove rada, takođe podstiče razvoj STEM oblasti i naučno istraživačkog rada. U prethodnoj godini, Miodrag Kostić je takođe ugostio najbolje učenike sa Kosova i Metohije, pružajući im posebno zimovanje u njegovom hotelu Grand na Kopaoniku.

 

Slobodan Majstorac, komercijalista iz Novog Sada, ističe se kao predani humanitarac sa velikim srcem. Dugogodišnji je volonter u organizaciji za zaštitu životinja „Spas“ i aktivno doprinosi humanitarnim događajima. U junu protekle godine, suočen sa tragičnom eksplozijom plinske boce u novosadskoj piceriji „Savocca“, Slobodan je donirao kožu sa obe butine stradalom mladiću Nikoli Zlatkoviću. Iako Nikola nažalost nije preživeo, Slobodan je ostao u kontaktu s njegovom porodicom, pružajući im podršku i saosećanje. Uz ovaj gest, organizovao je niz humanitarnih događaja sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci i odraslima, obezbeđujući im neophodne lekove i hranu. Njegovi napori rezultirali su prikupljanjem oko 200.000 dinara u te svrhe.

Nina Ninković, hrabra dvanaestogodišnja devojčica iz Novog Sada, postala je inspiracija mladima širom zemlje tako što je, sa majkom i bakom, pokrenula prodaju krofni u Adicama kako bi prikupila sredstva za očevo lečenje u inostranstvu. Ova humanitarna akcija brzo je privukla pažnju javnosti, a njihova tezga je postala epicentar solidarnosti. Kroz akciju je prikupljeno gotovo 13.000 evra neophodnih za očevu terapiju, a akcija se proširila širom Srbije i regiona, inspirišući slične inicijative. Nina je nastavila sa svojim humanitarnim aktivnostima, uključujući se u prikupljanje pomoći za izgradnju kuće za porodicu sa osmoro dece.

Ana Veljković iz Niša, nastavnica geografije u Gimnaziji “Bora Stanković” i Pravno-poslovnoj školi, ističe se kao posvećena edukatorka i liderka u oblasti preduzetništva, sa više od deset godina iskustva u osnaživanju žena i devojčica. Njena predanost i aktivizam rezultirali su višestrukim uspesima, posebno podržavajući srednjoškolske devojke u različitim aktivnostima. Njeno liderstvo je u prethodnoj godini dovelo do angažovanja 280 učenica u programu GirlsGo Cirkular, gde su učenice pomoću niza kurseva sticale preduzetničke i digitalne veštine u oblastima cirkularne ekonomije i STEM-a. Kao mentorka, uspela je da obezbedi i novčana sredstva za studijsko putovanje učenica u Sloveniju, podstičući tako širenje njihovih vidika i sticanje novih iskustava.

 

 

Virtus 2022

 

Vega IT d.o.o. za program “Programeri za građane” kojim je kompanija pomogla razvoj 15 softverskih rešenja, neophodnih za rad neprofitnih organizacija – učesnica programa. Kroz radne sate svojih zaposlenih, kompanija je uložila značajna sredstva da razvije aplikacije i internet sajtove koji će biti od koristi za rad organizacija koje se bave pružanjem podrške deci i odraslima sa zdravstvenim problemima, podrškom obrazovanju, ljudskim pravima, zaštitom životinja i životne sredine, doniranjem hrane, borbom protiv zlostavljanja na internetu i borbom protiv siromaštva. Ove aplikacije i internet sajtovi pomoći će organizacijama da neposrednije komuniciraju sa svojim korisnicima, pružaju savete i usluge, reaguju na iskazane potrebe iz svog okruženja i prikupljaju sredstva za svoj rad. Pored toga što će unaprediti rad organizacija, ova softverska rešenja će značajno poboljšati i olakšati živote članova lokalnih zajednica širom Srbije.

 

Bosis d.o.o. Valjevo za svoju posvećenost podršci ekonomski ugroženim porodicama i deci sa razvojnim teškoćama Kolubarskog okruga. Preduzeće je tokom protekle godine kroz akciju “Kutija dobrote”, a u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo i uz pomoć velikog broja svojih zaposlenih koji su se odazvali pozivu za učešće u akciji, obezbedilo i doniralo pakete pomoći u vidu odeće, hrane i sredstava za higijenu ekonomski ugroženim porodicama ovog kraja. Akcija se proširila i postala redovna aktivnost koju preduzeće organizuje dvaput godišnje, nastojeći da svaki put obuhvati veći broj porodica. Bosis je sproveo i akciju “Slatkiš za drugara” tokom koje su deca zaposlenih podelila novogodišnje paketiće deci sa razvojnim teškoćama i deci koja potiču iz marginalizovanih porodica, te provela vreme zajedno u kreativnoj radionici Iskra, tokom koje su se igrali i radovali slatkišima. Tradicionalno, preduzeće je podržalo održavanje brojnih kulturnih gradskih manifestacija, a u sve svoje aktivnosti je tokom prošle godine uložilo preko 1.500.000 dinara.

Kompanija Generali Osiguranje a.d. Srbija, već četiri godine sa Fondacijom Novak Đoković, u sklopu inicijative “The Human Safety Net”, realizuje program „Podrška, ne perfekcija“, namenjen pomoći roditeljima, starateljima i hraniteljima dece uzrasta do šest godina u rešavanju svakodnevnih izazova u vaspitanju i odgajanju dece u gradovima širom Srbije. U okviru programa je održano više od 600 radionica za preko 2.300 roditelja, dok je tokom prethodne dve godine otvoreno 15 centara za roditelje u gradovima širom Srbije. Pored finansijske podrške, u filantropske aktivnosti kompanije aktivno se uključuju njeni zaposleni, donirajući svoje vreme i sredstva. Samo tokom protekle godine, u „Globalnom izazovu za prikupljanje sredstava“ učestvovalo je 370 volontera koji su osvojili 14 različitih vrhova i očistili 5 zelenih površina kako bi podržali program namenjen porodicama i inspirisali druge na doniranje. Svake godine, zaposleni se prijavljuju za The Human Safety Net Ambasadore, te posvete čitavu godinu širenju ove inicijative kako među svojim kolegama, tako i među klijentima, svojim prijateljima i porodicom.

Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda, koji je svoje nasledstvo u vidu seoskog domaćinstva i imanja poklonio udruženju Svici u mraku, i na njemu organizovao prvi Letnji inkluzivni kamp za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom. U okviru kampa organizovane su radionice uz prateći umetnički sadržaj, dok je stručni tim psihologa i defektologa sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju učesnicima. Kamp je okupio više od 600 dece i obezbedio im prostor za druženje, učenje, radno-okupacionu terapiju i ponudio niz aktivnosti u defektološkom parku. Nakon uspešno organizovanog prvog, u planu je i realizacija drugog kampa u proleće 2023. godine. Mikica nastavlja da prikuplja sredstva i podiže svest o autizmu i značaju inkluzije, a trenutno je angažovan na adaptaciji seoskog domaćinstva i osnivanju dnevnog boravka za decu i mlade koji se nalaze na spektru autizma.

Đorđe Tomić, izviđač i bejzbol reprezentativac iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela. Đorđe tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni. Kao iskusni izviđač, Đorđe organizuje kampove i sa najmlađima deli znanja o ekologiji i snalaženju u prirodi. Tokom protekle godine, Đorđe je pomagao radu udruženja osoba sa invaliditetom Iz drugog ugla organizujući kreativne radionice, večeri društvenih igara i partije stonog tenisa i pikada. Volontira najmanje osam sati dnevno, a u svoj filantropski rad ulaže sopstvene resurse – novac, znanje i dobru volju. Đorđe se neprestano usavršava i uči novim zanatima, kako bi članovima svoje zajednice pomogao još više.

 

Slobodan Vasić, radijski novinar iz Požarevca, koji organizuje humanitarne akcije i na taj način pomaže svojim sugrađanima da prebrode teške životne trenutke, dobiju neophodno lečenje ili materijal za renoviranje svog doma. Protekle godine, Slobodan je organizovao humanitarne fudbalske turnire, tokom kojih je prikupljeno čak 31.500 evra za lečenje sugrađanina Jasmina Milanovića. Već sedam godina uspešno organizuje akciju „Za nov početak pod starim krovom“, u okviru koje obezbeđuje materijal za renoviranje kuća socijalno ugroženim porodicama. Koristeći svoje lične i profesionalne kontakte, Slobodan povezuje zajednicu, podstiče je na solidarnost i pomaže joj da uvidi svoju pravu snagu. On nije oslonac samo u teškim, već i lepim trenucima, te tako svake godine organizuje akciju prikupljanja paketića za mališane koje sistem retko prepoznaje. U akciju pravljenja paketića uključen je ceo grad, od najstarijih do najmlađih, koji tako imaju priliku da nauče koliko filantropija oplemenjuje život.

Sandra Tomić, ekonomska tehničarka iz Veternika, koja već 15 godina nastoji da ublaži posledice siromaštva kojim su pogođene njene komšije i sugrađani. Sandrine filantropske aktivnosti usmerene su na rad udruženja koje okuplja osobe sa invaliditetom i ulepšava njihovo slobodno vreme, kao i vreme njihovih porodica. Sandra organizuje akcije prikupljanja odeće i obuće, osnovnih životnih namirnica, ali i redistribuciju toplih, kuvanih obroka za socijalno ugrožene porodice. Samohrane majke iz Veternika znaju da uvek mogu da računaju na Sandrinu podršku, jer ona organizuje i akcije prikupljanja pelena i hrane za bebe, a svaka školska godina započinje velikom akcijom prikupljanja školskog pribora kojom Sandra takođe koordinira.

 

Magdalena Stanković iz Žitorađe i grupa mladih, koji su za malo više od mesec dana uspeli da prikupe novac za lečenje svoje sugrađanke, Marije Stanković, koju su poznavali iz škole ili iz kraja, i tako joj pokazali da nije sama i da će uvek imati na koga da se osloni. Grupa mladih filantropa spontano se okupila sa željom da Mariji spase život – organizovali su koncert i šest žurki na kojima se prikupljao novac za lečenje, prodavali su majice sa Marijinim likom, distribuirali kutije za donacije po Žitorađi i okolnim mestima i posećivali sve značajne i posećenije manifestacije svog okruga kako bi što brže sakupili novac. U svoju akciju uključili su celu zajednicu, građane i preduzetnike, studentski parlament Univerziteta u Nišu, đake Marijine osnovne i srednje škole, ali i lokalnu samoupravu. Kada je novac za lečenje prikupljen u rekordnom roku, Magdalena i njen tim ispratili su Mariju na put u Istanbul pesmom, sa željom da im se što pre vrati, zdrava i srećna.

Nikola Stojković za brigu o napuštenim i zanemarenim životinjama na teritoriji opštine Srbobran. Tokom protekle godine, zahvaljujući Nikolinom angažovanju, spaseno je preko 80 pasa lutalica koji su smešteni u njegovo dvorište, a preko 40 njih je pronašlo svoj novi dom i nove vlasnike. Nikola je u svoje akcije spasavanja napuštenih životinja uključio i veterinare iz Srbobrana, ali i ljude izvan svoje zajednice. Njegovu akciju spasavanja i udomljavanja životinja su zaslugom poznatog beogradskog frizera Alekse Rabrenovića podržale i mnoge poznate ličnosti – glumice, pevačice i voditeljke.

 

 

Virtus 2021

 

Schneider Electric za razvoj i implementaciju programa podrške zdravlju, obrazovanju i zaštiti dece. Kompanija Schneider Electric je tokom 2021. godine pomogla renoviranje prijemnog odeljenja novosadskog porodilišta Betanija i donirala kompjutersku opremu neophodnu za praćenje i zbrinjavanje pacijentkinja. Tehnički je opremila Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine donirajući medicinsku i računarsku opremu. Svoja davanja u oblasti obrazovanja kompanija je upotpunila doniranjem celokupne digitalne biblioteke OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu, kao i poklanjanjem računara, didaktičkih sredstava i sprava za rekreaciju predškolskim ustanovama, školama i fakultetima. Dodatno, kompanija je stipendirala 700 studenata tehničkih faktulteta u Novom Sadu i Beogradu i uložila u Centar za talente, koji je tokom 2021. sproveo više od 500 sati obuke za preko 1.000 polaznika. Posebnu pažnju kompanija je tokom protekle godine posvetila i mentalnom zdravlju učenika i mladih, realizujući 30 časova brige o mentalnom zdravlju u saradnji sa udruženjem Psihomozaik, kao i implementacijom programa podrške pedagoga, psihologa i terapeuta integraciji dece sa teškoćama u razvoju.

 

Fast food Smerdov iz Vršca od 2018. godine pruža podršku i donira hranu i namirnice crkvama, manastirima, vrtićima, socijalno ugroženim porodicama, socijalno ugroženim učenicima i brojnim organizacijama socijalne zaštite. Na njihovom spisku za stalnu donaciju obroka nalazi se 46 učenika Školskog centra „Nikola Tesla” i Hemijsko-medicinske škole. Tokom 2021. godine podelili su 19 tona hrane na teritoriji opština Vršac i Plandište, kao i 7.500 besplatnih obroka za učenike. Pretpostavljena vrednost donacija iznosi oko 21 milion dinara. Cilj ovakvih davanja preduzeća je obezbeđivanje besplatnih obroka za sve socijalno ugrožene đake na teritoriji opštine Vršac, kao i uticanje na smanjenje siromaštva.

Predstavništvo Mastercard Europe SA Beograd iniciralo je 2019. godine dugoročnu saradnju sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka – NURDOR, koja je krunisana donacijom vrednosti od 250.000 evra za novu, do sada najveću NURDOR roditeljsku kuću. Na taj način je Mastercard doprineo realizaciji trajnog rešenja za obezbeđivanje potrebnih kapaciteta za smeštaj roditelja i dece tokom tretmana u Beogradu, najvećem centru za dijagnostiku i lečenje u Srbiji. U 2021. godini najveći uspeh ove saradnje za Mastercard predstavlja lansiranje Superhero onlajn platforme za donacije, kao i Superhero modnog brenda. Zahvaljujući kampanji Biti nečiji superheroj je u roku od 45 dana prikupljeno 3.000.000 dinara samo putem ove platforme, a sveukupni iznos donacija za NURDOR je porastao za 21,54% u odnosu na isti period 2020. godine.

Vanji Petković, predsednici Udruženja „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, zahvaljujući čijem angažovanju i koordinaciji je tokom 2021. godine sakupljeno više od 100 tona plastičnih čepova i dodeljeno 6 namenskih pomagala za decu sa invaliditetom, među kojima su elektromotorna invalidska kolica, električni tricikl, tastatura sa Brajevim pismom, kao i mnoga druga sredstva za učenje. Posredstvom delovanja udruženja “Čepom do osmeha”, otvoreno je kombinovano igralište za decu sa i decu bez teškoća u razvoju u Pivnicama (opština Bačka Palanka), pristupačno i prilagođeno svoj deci. Vanjin angažman obuhvata prenošenje znanja, mobilisanje i koordiniranje volontera koji učestvuju u humanitarno-ekološkoj akciji na teritoriji čitave Srbije. Vanja je često angažovana i u slobodno vreme, s obzirom na to da je “Čepom do osmeha” njen način života, a ne trenutni projekat. Njen dosadašnji volonterski angažman broji preko 1.500 sati.

Milošu Pešiću, studentu master studija Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je 2018. godine došao na ideju da animira ljude oko sebe na polju društvenog doprinosa osmislivši “princip 1%”. Prema „principu 1%“ svako može da doprinese sa simboličnih 1% vremena, znanja ili novca, i da tako, zajedno sa ostalim članovima zajednice, kreira pozitivnu promenu. Sledeći taj princip, Miloš je na volonterskoj bazi pokrenuo Fondaciju “JEDAN POSTO” za podršku mladim talentima, kroz koju je do sada podržano preko 180 mladih naučnika, istraživača i umetnika. Tokom prethodne godine na njegovu inicijativu realizovano je 10 projekata podrške mladim talentima, odnosno podržano 38 polaznika Centra za mlade, kao i jedan ekološki projekat, u okviru kojeg je zasađeno 75 borova. Ukupan obim podrške i donacija za mlade talente Fondacije u 2021. godini iznosio je 1.015.000 dinara, prikupljenih putem doprinosa prijatelja, saradnika i ostalih donatora prisutnih u zajednici.

Hemofarm a.d. Vršac za kampanju Nesalomivi, pokrenutu tokom 2021. godine sa ciljem borbe protiv depresije i stigme koja prati osobe narušenog mentalnog zdravlja. Kako bi sprečila da pandemija koronavirusa bude praćena epidemijom psihičkih poremećaja, Hemofarm fondacija je, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenula kampanju koja je kasnije prerasla u pokret za poboljšanje mentalnog zdravlja celokupnog stanovništva. Zahvaljujući kampanji, blizu 9.000 ljudi dobilo je pomoć i podršku putem besplatne i anonimne SOS telefonske linije, elektronske pošte i kanala društvenih mreža kampanje. Dodatno, kampanja je naišla na podršku 657 donosilaca odluka i 107 pojedinca i pronašla put do preko 9 miliona ljudi putem televizije, društvenih mreža i reklama.

Sanji Dejanović iz Beograda za pokretanje filantropskih, humanitarnih i volonterskih inicijativa. Tokom protekle godine, Sanja je sarađivala sa Crvenim krstom Palilula, Svratištem za decu, organizacijom „Dečje srce” i beogradskim Centrom za socijalni rad. U julu je uspešno realizovala akciju pomoći 12 domaćinstava u 6 nepristupačnih sela u regiji Stare Planine. Nakon organizovane sadnje povrća u Nikolincima u proleće 2021. godine, organizovala je distribuciju celokupnog prinosa, kao i 150kg brašna za 15 socijalno ugroženih porodica u Beogradu u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Tradicionalno, već četvrtu godinu zaredom, Sanja je Baka Mrazica velikom broju dece iz socijalno ugroženih porodica, a u sedmici pred Novu godinu je organizovala nabavku, pakovanje i podelu više od 100 paketića.

 

Virtus 2020

 

MK Group d.o.o. za donacije ukupne vrednosti više od milion evra namenjene nabavci medicinske opreme za zdravstvene ustanove i humanitarnih paketa hrane za socijalno ugrožene građane, transportu dece za potrebe lečenja u inostranstvu, podršci deci bez roditeljskog staranja i ustanovama i organizacijama koje deluju u oblasti kulture. Kompanija je tokom 2020. godine obezbedila odmor za 450 medicinskih radnika u hotelima u svom vlasništvu u Srbiji i regionu i podržala rad Centra za podršku porodici Putokaz u Nišu, čime je omogućila da gotovo 170-oro dece ostane u krugu svojih porodica i postigne bolji rezultat u školovanju.

 

Kompanija eFront d.o.o. iz Beograda (deo kompanije BlackRock) za programe podrške i osnaživanja dece i mladih bez roditeljskog staranja i u procesu napuštanja domske zaštite u Beogradu. U saradnji sa Centrom za pozitivan razvoj dece i omladine – CEPORA tokom prethodne godine, kompanija je organizovala više od 250 onlajn časova i sesija savetovanja u vezi sa zapošljavanjem za više od 130-oro dece. Dodatno, zaposleni u kompaniji su, osim kupovine proizvoda štićenika organizacije „Centar Zvezda“, posvetili svoje vreme organizaciji onlajn prodajne izložbe i isporuke prodatih proizvoda kupcima, dok je za svaki volonterski sat svog zaposlenog kompanija organizaciji uputila novčanu donaciju. eFront je organizovao i brojne izlete i druženja sa decom bez roditeljskog staranja, ali i obezbedio stipendije za talentovane srednjoškolce u Beogradu.

CCS Solutions d.o.o, mikropreduzeće iz Beograda, za donaciju svog proizvoda, višenamenske ekološke maske „Zelena maska“, kao i drugih medicinskih i zaštitnih sredstva, brojnim zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne zaštite u Srbiji. Tokom prethodne godine, preduzeće je doniralo zaštitnu opremu u vrednosti od gotovo 11% svog godišnjeg prometa.

Raiffeisen banka a.d. Beograd za šesnaestogodišnje partnerstvo sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem na programima unapređenja i popularizacije pozorišne umetnosti. U okviru programa “Popust na umetnost”, organizovanog u više navrata, banka je obezbedila publici kupovinu ulaznica za sve predstave ovog pozorišta po popularnim cenama, što je rezultiralo prodajom više od 12.000 ulaznica. Pored redovnih novčanih donacija pozorištu, banka svake godine obezbeđuje poklon-vaučere za pozorišni repertoar svojim klijentima. U pandemijskoj godini, Raiffeisen banka je svim zainteresovanim građanima Srbije omogućila pristup kvalitetnom umetničko-kulturnom sadržaju na svojoj veb-stranici “Umetnost na daljinu”, posebno kreiranoj tokom trajanja vanrednog stanja, emitujući selekciju najpopularnijih predstava ovog pozorišta.

Aleksandar Alek Kavčić iz Beograda, pronalazač i profesor na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji. U želji da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji, Aleksandar je uložio približno milion evra za kupovinu godišnjeg tiraža udžbenika za osnovnu školu, koje je objavio onlajn za preuzimanje bez naknade. Tokom 2020. godine, Aleksandar je dodatno poklonio Matematičkoj gimnaziji 20 računara najnovije generacije, a 20 računara, koje je ovoj gimnaziji donirao tokom 2019. godine, redistribuirao je u pet osnovnih škola u Srbiji. Ovaj nekadašnji učenik beogradske Matematičke gimnazije se, pored novčane donacije, lično angažovao u izboru donirane opreme, kao i kompletnoj organizaciji nabavke udžbenika koje je učinio dostupnim za besplatno korišćenje.

Delta Holding za jedinstveni projekat „Naše selo” kojim je kompanija pokrenula razvoj i obnovu sela u Srbiji, pružajući znanja o modernoj poljoprivredi, novčanu podršku, kao i podršku u plasmanu 40 gazdinstava u selima Mala Jasikova i Dubočane u okolini Zaječara. Tokom 2020. godine, zaposleni u kompaniji su opredelili više od 400 volonterskih sati edukujući i savetujući meštane o primarnoj i sekundarnoj proizvodnji, a u okviru akcije „Pijaca Naše selo“ otkupljivali su proizvode ovih gazdinstava pomažući im da ostvare redovnu zaradu tokom kriznog perioda. Kompanija je u saradnji sa Zdravstvenim centrom Zaječar produžila rad seoskih ambulanti, a renovirala je i osnovne škole u oba sela. Dodatno, zaposleni u kompaniji su u okviru tradicionalne akcije „Deda Mrazovi pomoćnici“ pripremili i donirali novogodišnje paketiće za svu decu iz oba sela, dok je Delta Holding porodicama iz ovih sela donirala novčani iznos za svaku novorođenu bebu.

IKEA Srbija d.o.o. za sveobuhvatni doprinos rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u Srbiji. Tokom 2020. godine, kompanija je sprovela kampanju protiv nasilja u porodici „Siguran dom je bolji dom“, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema usled pandemije virusa COVID-19. Kako bi doprinela rešavanju ovog problema u lokalnoj zajednici, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, IKEA je uputila novčanu donaciju više od 700 porodica i 1.500 pojedinaca i pojedinki širom Srbije, koje pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva, uključujući žrtve porodičnog nasilja. Dodatno, povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, u robnoj kući IKEA istaknuti su brojevi SOS telefona namenjeni žrtvama nasilja. U želji da stvori prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost, a u partnerstvu sa kompanijom Mastercard i Fondacijom Ana i Vlade Divac, IKEA realizuje projekat podrške ženama preduzetnicama „Ja sam ODVAŽNA!”.

Poslovni sistem Mihajlović iz Paraćina za gotovo tri decenije podrške u robi i novcu socijalno ugroženim sugrađanima, talentovanim učenicima i studentima, zaslužnim pojedincima u različitim sferama društvenog života, brojnim zdravstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i organizacijama civilnog društva ove opštine. U 2020, godini velikih zdravstvenih izazova, ova kompanija donirala je sredstva za zbrinjavanje, lečenje i negu najosetljivijih društvenih grupa, nabavila medicinsku i računarsku opremu zdravstvenim ustanovama u Paraćinu i okolini i finansirala lečenje u inostranstvu dece i mladih iz ovog kraja. Dodatno, kompanija je prošle godine obeležila 30 godina svog rada akcijom dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Zavodom za transfuziju Niš i organizacijom Crveni krst Paraćin, tokom koje je svim učesnicima akcije donirala vaučere za ručak, koji su se mogli iskoristiti u restoranu kompanije.

Mirjana Mutuc, knjigovođa iz Novog Sada, sa svoje dve kćerke od 2018. godine priprema i donira obroke kuvane hrane za porodice koje ih ne mogu priuštiti. Mesečno Mirjana i njene kćerke obezbeđuju obrocima oko 200 porodica, namirnice kupuju od donacija i vlastitih sredstava, a obezbedile su i uslovne obroke u nekoliko restorana i kioska brze hrane u Novom Sadu i okolini. Kada su potrebe počele da prevazilaze njihove mogućnosti, otvorile su fejsbuk grupu “Obrok za porodicu” i priča se raširila širom Srbije. Grupa sada broji preko 10.000 aktivnih članova, a hrana za porodice se, osim u Novom Sadu, priprema u porodicama u više od 20 mesta širom zemlje. Majka i dve kćerke uz obezbeđivanje kuvanih obroka za porodice, snabdevaju porodice osnovnim životnim namirnicama, odećom i drugim svakodnevnim potrepštinama.

Selma Hasić Manić i Nerma Zekić Hoćanin iz Novog Pazara, zatečene situacijom u Novom Pazaru na samom početku epidemiološke krize, pokrenule su urgentnu kampanju sa ciljem prikupljanja novca za nabavku najnužnije medicinske opreme za Opštu bolnicu u ovom gradu. Za samo jedan dan, preko društvenih mreža, uz pomoć građana i dijaspore, prikupile su 36.000 evra. Ove mlade filantropkinje su tokom protekle godine donirale medicinsku i zaštitnu opremu za zdravstvene ustanove i apoteke u Sandžaku, ali i svoje sugrađane na kućnom lečenju, prikupivši pomoć vrednu 100.000 evra. Pored akcija pomoći zdravstvenim ustanovama, Selma i Nerma su sakupljale novac za pomoć 200 samohranih majki oko Bajrama, pomagale su deci bez roditeljskog staranja, kao i starima.

 

 

Virtus 2019

 

Mastercard Europe SA Beograd za najveću pojedinačnu novčanu donaciju kompanije u Srbiji Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR i kampanji „Zajedno za kuću koju zaslužuje svaki superheroj“. Kompanija je iznosom od 250.000 evra podržala izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu za smeštaj roditelja i dece za vreme lečenja. Tokom 2019. godine, Mastercard je u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac podržao i šest preduzetnica u okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA!“, namenjenog ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji, i donirao sredstva za nabavku magnetne rezonance Kliničkom centru Srbije u okviru RTS Teletona.

 

Eurobank a.d. Beograd za program podrške talentovanoj deci, deci sa invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja u okviru „Manchester United škole fudbala“. Ova škola omogućila je mladim jedanaestogodišnjim fudbalerima da, uz trenere iz Velike Britanije, usavrše svoje fudbalske veštine. Dodatno, Eurobanka je tokom prethodne godine finansirala opremanje kabineta za statistiku i računovodstvo Prve ekonomske škole u Beogradu kroz projekat „Škola kao nacrtana za vas“. Ovaj projekat namenjen je unapređenju uslova za rad i učenje u srednjim ekonomskim školama u Srbiji, izdvajajući deo svojih prihoda od transakcija ostvarenih korišćenjem humanitarne kreditne kartice „Eurobank Veliko srce“.

Inter-mehanika d.o.o, porodično preduzeće iz Smedereva, za opremanje jedne od učionica u Gimnaziji Smederevo, rekonstrukciju toaleta u školskom dispanzeru lokalnog Doma zdravlja, podršku razvoju lokalnog sporta, kao i donaciju alata i materijala za rekonstrukciju beogradskog Pobednika. Tokom 2019. godine, Inter-mehanika je lokalnoj zajednici donirala približno 2,5% svog prometa.

Telenor d.o.o. za dvanaestogodišnje partnerstvo sa Dečjim fondom Ujedinjenih Nacija – UNICEF na programima edukacije dece i njihovih roditelja za bezbednu upotrebu interneta i prevencije digitalnog nasilja. U okviru projekta “Bezbedan internet za celu porodicu: Pametno od početka” izvedeno je inicijalno istraživanje o upotrebi interneta među mlađom decom i informisanosti njihovih roditelja. Rezultati ovog istraživanja poslužili su kao osnov za izradu štampanih, animiranih i onlajn edukativnih materijala i resurs paketa, obuku 150 vaspitača i učitelja u 5 gradova u Srbiji. Ovi prosvetni radnici su, potom, pilotirali program radionica u kojima je učestvovalo približno 3.750-oro dece i 2.000 njihovih roditelja. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, razvijeni materijali koriste se u svim osnovnim školama i predškolskim ustanovama kao deo sistemskog rešenja za prevenciju digitalnog nasilja.

Kao nastavak akcije “Pruži korak” u okviru koje su svojim pešačenjem od Beograda do Niša prikupljali sredstva za izgradnju bolnice za pedijatrijsku onkologiju u Nišu, Tamara Klarić i Bogdan Stevanović iz Beograda su dve godine kasnije osmislili društveno odgovornu aplikaciju za mobilne telefone “Pruži korak”. Aplikacija je u jesen 2019. godine omogućila da se uz pomoć 560.000 ljudi i preko 60 donatorskih kompanija obezbedi više od pola miliona evra za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. Njih dvoje su ovog puta pešačili u suprotnom pravcu, od Niša do Beograda, i svojim primerom motivisali širu javnost da se uključi u akciju, te su zajedno prepešačili Srbiju dva puta, dok su svi učesnici akcije ukupno prepešačili obim planete Zemlje.

dm drogerie markt d.o.o. Beograd za jedinstveni projekat “dm Inkubator” koji je omogućio da 18 domaćih proizvođača dobije kompletnu podršku pri unapređenju svojih proizvoda, kao i priliku da 57 svojih proizvoda plasira građanima Srbije kroz redovni asortiman dm drogerija. U nizu akcija koje je kompanija realizovala tokom prošle godine istakla se i globalna akcija “Giving Friday” – poslednjeg petka u novembru kompanija je donirala 5% ukupnog prometa Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Na dan otvaranja filijala, postala je ustaljena praksa da kompanija deo ostvarenih sredstava od prodaje usmeri u humanitarne svrhe. Tako je u 2019. godini prikupljeno preko 2,5 miliona dinara koji su donirani 13 različitih institucija i organizacija.

AVON Cosmetics SCG d.o.o. za sveobuhvatni doprinos rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u Srbiji.  U okviru inicijative “Reci NE nasilju nad ženama”, kompanija je Autonomnom ženskom centru donirala sredstva za nastavak realizacije i unapređenje projekta edukacije mladih o partnerskim odnosima i različitim vrstama nasilja „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“. Tokom prošle godine kompanija je uručila i robnu donaciju Društvu za borbu protiv raka Sombor vrednu 300.000 dinara, ali i tradicionalno obeležila Nacionalni dan borbe protiv raka dojke edukativnom tribinom na temu značaja rane dijagnostičke, ali i psihosocijalne podrške u procesu lečenja raka dojke. Kroz volonterski rad zaposlenih kompanija je pripremila i poklonila preko stotinu novogodišnjih paketa štićenicama sigurne kuće, a postavila je i prvu skulpturu ženske hrabrosti u Beogradu.

Za Marka Čikarića, mladog učitelja iz Prokuplja, stvaranje uslova za redovno odvijanje nastave u školi u Tovrljanu nakon više od 25 godina njene neaktivnosti, bio je veliki izazov. Zahvaljujući njegovim naporima, škola je ubrzo postala svojevrsni centar okupljanja i društvenog života ovog zaboravljenog kraja prokupačke opštine. Učitelj Marko svakog dana do škole prevozi svojih sedam učenika koji stanuju u okolnim selima. Izvan radnog vremena obavlja poslove za meštane koji ih ne mogu obaviti sami. Svojim novčanim sredstvima kupuje potrebna sredstava za školu i gorivo za prevoz učenika, a svakom učeniku i rođendanski poklon. Svojim angažovanjem obezbeđuje donacije savremenih učila za školu, sredstva za renoviranje škole, opremu za sport, školski pribor, novogodišnje paketiće za decu, dok su na njegovu inicijativu obnovljeni i seoski putevi.

Milinka Ivanović, medicinska sestra u penziji iz Kruševca, poslednjih nekoliko decenija posvećena je filantropskom i volonterskom radu – ona izrađuje i donira igračke za decu iz ranjivih kategorija društva. Samo tokom prošle godine, Milinka je napravila je i poklonila više od 1.800 ekoloških igračaka za decu migrante i izbeglice, decu sa invaliditetom, decu obolelu od dijabetesa i decu u vrtićima u Kruševcu u ukupnoj vrednosti od oko 900.000 dinara. Gotovo dve trećine igračaka koje je tokom prošle godine izradila, poklonila je deci u prihvatnim i azilnim centrima širom Srbije, za koju je to neretko jedina igračka koju imaju. Kada god je u mogućnosti, deci uručuje igračke lično. Milinka neguje dobru saradnju i sa lokalnom zajednicom u kojoj često inicira filantropske akcije.

Matea Balani, devetogodišnja filantropkinja iz Zrenjanina, tokom protekle godine organizovala je i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju, prikupljala je i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje, a drugu godinu zaredom organizovala je i humanitarni rođendan u okviru koga je prikupljeno preko 50.000 dinara, kao i veća količina robe u vidu odevnih predmeta i školskog pribora. Matea je sav prikupljeni novac i poklone donirala deci bez roditeljskog staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a organizaciji svih filantropskih akcija u 2019. godini posvetila je preko 60 volonterskih sati.

Virtus 2018

Banca Intesa a.d. Beograd za sveobuhvatnu podršku zajednici realizovanu kroz brojne inicijative i projekte, sa posebnim fokusom na seriju edukativnih seminara „Rizik? To je ženski posao“ namenjenih preduzetnicama, vlasnicama preduzeća, direktorkama socijalnih preduzeća i startap kompanija širom Srbije. Ovi seminari, održani tokom Nedelje štednje, pored znanja u oblasti pametnog investiranja okupljenim učesnicama su pružile i savete za prevladavanje stresnih i rizičnih situacija sa kojima se suočavaju u privatnoj sferi života. Pored toga, u okviru programa korporativnog volontiranja „Intesa od srca”, zaposleni su donirali zajednici čak 2,145 volonterskih sati, a banka je tokom prethodne godine nastavila da podržava i realizaciju projekata u oblasti kulture, očuvanja kulturne baštine i obrazovanja, inicijative od društvenog značaja i razvoj amaterskog i profesionalnog sporta.


CRH (Srbija) d.o.o. Popovac za program podrške lokalnim inicijativama u oblasti održivog razvoja, kulture, sporta i obrazovanja „Partnerstvo za budućnost“, koji se realizuju na teritoriji opštine Paraćin. Kompanija je tokom prethodne godine podržala i rekonstrukciju domskog odeljenja „Izvor“ i Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Paraćinu, sprovela program psihosocijalne podrške deci iz ugroženih enklava „Škola prijateljstva na Tari“ i organizovala besplatan prevoz za učenike osnovne škole iz susednih sela tokom cele školske godine.

 


Bosis d.o.o, porodično preduzeće iz Valjeva, za podršku Istraživačkoj stanici Petnica i Nacionalnom danu davanja, kao i podršku brojnim institucijama i organizacijama civilnog društva u lokalnoj zajednici. Tokom prethodne godine Bosis je donirao više od 10.000 evra Odeljenju ginekologije i porodilištu bolnice u Valjevu i aktivnosti nekoliko udruženja u oblasti očuvanja kulture i tradicije valjevskog kraja.

 


Philip Morris Operations a.d. Niš za jedanaesto-godišnje partnerstvo sa organizacijom Centar za razvoj liderstva iz Beograda u realizaciji programa „Pokreni se za budućnost“ i „Pokreni se za nauku“. Tokom deset godina programa „Pokreni se za budućnost“ dodeljivane su stipendije, realizovani projekti od značaja za lokalnu zajednicu, obučavani mladi ljudi za bavljenje preduzetništvom. Program „Pokreni se za nauku“ od svog nastanka 2015. godine usmeren je na unapređenje nauke u Srbiji kroz ulaganja u naučna istraživanja u oblasti biomedicinskih i prirodnih nauka i poboljšanje uslova u kojima naučnici rade, nabavkom opreme i adaptacijom laboratorija.

 


Milomir Glavčić, penzioner koji u Kanadi živi dugi niz godina, već sedam decenija pomaže one kojima je pomoć potrebna u Srbiji. Tokom godina donirao je više od 7 miliona evra, a svoju širu porodicu organizovao da u njegovo ime dostavlja donacije u Srbiji. Samo u prošloj godini, Milomir je poklonio medicinsku opremu Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu u približnoj vrednosti od preko 300.000 evra. Pomogao je i izgradnju dečjeg vrtića u Kraljevu koji je poneo naziv „Milomir“ i svečano otvoren na Milomirov 94. rođendan u decembru prošle godine.


Filip Filipović od 2012. godine pomaže najugroženijim stanovnicima zabačenih sela u okolini Kuršumlijske Banje donirajući pomoć u novcu, namirnicama, lekovima, igračkama i školskom priboru. Pomogao je adaptaciju kuća, obnovu kabineta za biologiju u gimnaziji u Kuršumliji, delio pakete hrane i higijenskih proizvoda i novogodišnje paketiće za decu od novca koji je sam uštedeo. Jedanaest najugroženijih porodica je zahvaljujući Filipu dobilo tromesečnu novčanu pomoć za kupovinu potrepština u lokalnim prodavnicama, a na njegovu inicijativu omogućen je i besplatan prevoz kombijem jednom nedeljno za stanovnike Kuršumlijske Banje do Kuršumlije kako bi obavili svoje dnevne obaveze. On ugroženima poklanja i svoje vreme – pomaže u obavljanju kućnih poslova i popravki, savetuje sugrađane o načinima na koja mogu ostvariti svoja prava u oblasti zdravstva, socijalne pomoći ili administrativnih usluga.


Mario Milaković iz Beograda od 2017. godine ulaže svoje vreme i energiju u realizaciju programa Super Bake. Super Bake čine penzionerke koje se kroz organizovane aktivnosti pripreme domaćih kolača međusobno druže i na taj način izlaze iz seniorske socijalne izolacije. Prodajom kolača na lokalnim dešavanjima one ostvaruju i dodatne prihode na svoje skromne penzije. Zahvaljujući Mariovom angžovanju tokom kampanje grupnog finasiranja putem interneta prikupljena su sredstva za osnovno opremanje radionice za izradu kolača koje Super Bake koriste. Proizvodi iz radionice Super Baka postaju sve traženiji o čemu svedoči činjenica da je dešavanja na kojima su učestvovale samo tokom prošle godine posetilo više od 200.000 ljudi i tom prilikom prodato oko 2.000 porcija domaćih kolača.


Ljubinka Vivčar iz Beograda je čitavog života bila posvećena brizi o životinjama, dobrovoljno se uključujući u akcije zbrinjavanja napuštenih životinja, uprkos tome što je vrlo skromno živela. Ljubinka je organizaciji ORCA testamentom zaveštala celokupnu svoju imovinu: stan od 35m2 u Beogradu, koji je ORCA pretvorila u studentski dom za zaštitu životinja i prirode. U njemu će tokom studija svoj dom naći dve studentkinje preko javnog poziva, od kojih je želja organizacije da makar jedna bude dete bez roditeljskog staranja. Sredstva za renoviranje stana je organizacija obezbedila kampanjom grupnog finansiranja putem interneta.


Stefan Nikolić, mladi filantrop iz Vršca, tokom 2018. godine organizovao je tri događaja pod nazivom „Humanitarna kafa“ u Vršcu i Novom Sadu. „Humanitarna kafa“ je jednodnevni događaj tokom kojeg se čitava mreža ugostiteljskih objekata odriče zarade ostvarene prodajom kafe u humanitarne svrhe. U protekloj godini na taj način prikupljeno je 500.000 dinara, a prikupljeni novac je doniran Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

Virtus 2017

Delta Holding za program “Fond za budućnost” koji nudi edukaciju, stipendije i mogućnost zaposlenja učenicima slabijeg materijalnog stanja. Ova kompanija sprovodi i program “Treći roditelj” koji brine o porodicama u krizi, obezbeđuje stručnu podršku za njihovo bolje funkcionisanje i doprinosi smanjenju siromaštva.
U toku prethodne godine, Delta Holding je bio aktivan i na polju zadužbinarstva, pa je Gradu Beogradu donirao skulpturu Odande dovde, koju su zajednički izradili Mrđan Bajić i Ričard Dikon. Ova skulptura je postavljena u jesen 2017. godine i nadalje će krasiti pasarelu između Kalemegdana i Savskog pristaništa.“


Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o. 
iz Rudnika (Gornji Milanovac) za doprinos kompletnoj adaptaciji i daljem funkcionisanju lokalnog Doma kulture, renoviranje dve osnovne škole i adaptaciju objekta Doma penzionera na Rudniku. Ova ulaganja su značajno poboljšala uslove za život, učenje, druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena u ovoj varošici.


Nag d.o.o. 
iz Beograda za donacije u novcu i robi usmerene ka starim, interno raseljenim i izbeglim licima, osobama koje boluju od side, kao i deci bez roditeljskog staranja. U 2017. godini ovo preduzeće je intenzivno podržavalo decu i starija lica koja žive i rade na ulici, tako što je organizacijama koje rade sa ovom populacijom obezbedila značajnu količinu hrane, odeće i obuće, neophodne za njihovo zbrinjavanje.

Nelt Co d.o.o. iz Beograda za strateško partnerstvo sa kreativnim habovima G12 HUB i Nova Iskra. Ovo partnerstvo je proizvelo besplatan edukativni program za studente, uvezivanjem formalnog obrazovanja, start-up tendencija i potreba tržišta rada. Studenti su dobili mentorsku podršku od eksperata iz različitih oblasti i sektora, a program je ocenjen kao dobar način za sticanje posebnih veština i znanja koja su od važnosti za dalji razvoj karijere.

Milorad Jurković – Stolar Mile iz Beočina za višegodišnji dobrotvorni rad kojim je pomogao veliki broj ljudi širom Srbije. Mile je postao poznat po stolicama za bebe koje redovno pravi i besplatno deli porodicama. U proteklim godinama je svoju podršku proširio na izradu drugih komada nameštaja i prikupljanje ostalih vrsta pomoći za ugrožene delove stanovništva. Mileta motiviše ogromna želja da pomogne ljudima u nevolji i u svoje inicijative uključuje porodicu, kao i hiljade pratilaca svoje fejsbuk stranice.

Vesna Bondžić iz Vrnjačke Banje koja od 2010.godine posvećuje sve svoje vreme pomaganju i pružanju podrške osobama obolelim od raka. Kroz svoj angažman, Vesna obolelima pruža sve ono što ona nije dobila tokom svog lečenja, a ujedno radi na edukaciji i promociji preventivnih pregleda kod zdravog stanovništva u Vrnjačkoj Banji i okolini.

Banca Intesa a.d. za program korporativnog volontiranja „Intesa od srca“ kroz koji su zaposleni banke donirali preko 6,500 radnih sati neprofitnim inicijativama i organizacijama. U sklopu ovog programa, sprovedena je i akcija „Volonterski dan 2017“ tokom koje je čišćeno priobalje Gružanskog jezera u centralnoj Srbiji. Oko 200 zaposlenih je potpuno očistilo levu obalu jezera i sakupilo 800 kilograma otpada, a tokom iste akcije, zasađeno je i 50 sadnica topole o kojima će brinuti lokalna zajednica.

Jovan Simić iz Beograda koji je osnovao humanitarnu organizaciju „Zajedno za život“ i tokom 2017.godine, organizovao Sportski Bazar, veliku Humanitarnu fudbalsku utakmicu u Užicu, Humanitarnu večeru sa Miroslavom Raduljicom, akciju “Penal za život” i Humanitarnu večeru sa fudbalerima Crvene Zvezde. Kroz sve ove akcije je sakupio više stotina hiljada evra za one kojima je pomoć potrebna, a najviše za decu kojoj je neophodno lečenje. Svaka njegova akcija obuhvata veliki broj ljudi, jer Jovan svoj rad bazira na ideji zajedništva među ljudima.

Virtus 2016

 

Hemofarm ad Vršac za kampanju „Najvažniji poziv u životu“, koju sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Cilj ove kampanje je da utiče na podizanje svesti građana o značaju doniranja i transplantacije organa, stvaranje pozitivnog odnosa prema donošenju novog zakona o transplantaciji i povećanje broja donora u Srbiji. Hemofarm je u protekloj godini donirao medicinsku opremu, aparate i lekove zdravstvenim ustanovama u Srbiji, stipendirao učenike i studente medicine i farmacije, pružao novčanu podršku realizaciji kulturno-umetničkih događaja, obrazovnim institucijama, ranjivim kategorijama društva i ulagao u zaštitu životne sredine.

 

KPMG d.o.o. iz Beograda za donacije u novcu i volonterskom radu zaposlenih kroz programe mentorstva, pružanje profesionalnih pro-bono usluga poreskog savetovanja i revizije, akcije “Zelena četvorka”, uređenja Doma “Drinka Pavlović” i prikupljanja novogodišnjih paketića za decu iz Niša I Obrenovca. Svojim donacijama pomogli su BELhospice, KEC MNRO, Fondaciju Nataša Kovačević, razne studentske organizacije i udruženja, strukovna udruženja i mlade talente u oblasti prirodnih nauka kojima su omogućili učešće na međunarodnim takmičenjima i naučnim olimpijadama.

YUMIS d.o.o. iz Niša za finansijsku podršku sportskim udruženjima, Univerzitetu u Nišu, odredu izviđača i različitim kulturnim manifestacijama. Yumis je svoju robu donirao različitim udruženjima, uključujući tu i Udruženje samohranih majki, NURDOR, domove za stare ljude i udruženja osoba sa invaliditetom. Ovo preduzeće je bilo aktivno i na polju obrazovanja tako da  je organizovalo stručnu praksu za učenike srednjih škola i studente.

Telekom Srbija ad za svoje jedanaestogodišnje partnerstvo sa Nacionalnom dečjom linijom NADEL 116111 – telefonskim besplatnim savetovalištem za svu decu u Srbiji. Ovo partnerstvo podrazumeva pružanje finansijske podrške, besplatnih usluga, opreme i on-call tehničke podrške u trajanju od 24 časa dnevno. NADEL-ova misija je da efikasno pomaže deci u rešavanju njihovih problema, da obezbedi se glas dece čuje, da se adekvatno odgovori na njihove potrebe i da se podigne svest javnosti o dečjim pravima. Pored toga, kompanija je u 2016. godini donirala sredstva za osnivanje call centra za Roditeljsku liniju (ROLIN).

Hido Muratović, za pomoć u novcu, hrani, odeći i obući, lekovima i beloj tehnici koje je, u toku prethodne godine, obezbedio za 7 porodica iz okoline Novog Pazara. Ovaj dobrotvor, poznatiji kao „čovek koji pronalazi zaboravljene duše“, već više od trideset godina obilazi siromašne i gladne porodice sa puno dece, kao i iznemogle i bolesne starije građane koji samuju u udaljenim selima Golije, Peštera i Rogozne. Sve svoje akcije, kao i sudbine ostavljenih, zaboravljenih, bespomoćnih ljudi beleži kamerom i objavljuje na lokalnim televizijama i društvenim mrežama. Najponosniji je na činjenicu da je tokom svog dugogodišnjeg filantropskog angažovanja i uz pomoć dobrih ljudi, uspeo da izgradi 30 kuća od temelja do krova, i da u bar još toliko dovede struju.

Ljiljana Nedeljković, predsednica i osnivačica Udruženja žena „Višnja“ u Grgurevcima, za doprinos razvoju svoje lokalne zajednice kroz organizaciju radnih akcija za uređenje sela, adaptaciju vrtića, nabavku paketića za predškolsku decu, organizaciju dečjih ekskurzija i kulturnog programa za meštane, kao i podsticanje ženskog aktivizma u svom selu. U proteklih deset godina svog angažovanja, pružila je značajnu finansijsku podršku i donirala svoje vreme, ali uključila i čitavu porodicu u poboljšanje života lokalne zajednice u kojoj živi.

ERSTE banka ad Novi Sad za pokretanje donatorske platforme Superste.net kojom je program donacija namenje organizacijama i mladim pojedincima za inovativne ideje iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja modernizovan, digitalizovan i transparentniji. Nakon onlajn prijave, učesnici prolaze kroz radionice, vebinare, mentorske sesije, tokom kojih stiču razna praktična znanja i unapređuju projektne ideje. Pobednici se biraju kroz javno glasanje na platformi i društvenim mrežama, ali i odlukom žirija. Kroz faze programa Klub Superste i Centrifuga u prethodnoj godini podržana su 22 projekta u vrednosti od 7.2 miliona dinara.

Ringier Axel Springer za iniciranje, podršku i promociju akcije „Srce za decu“ u okviru koje su, kroz više humanitarnih akcija, obezbeđeni uslovi za bolji život preko 400 mališana. Tokom sprovođenja akcije, kompanija je svakodnevno informisala javnost o inicijativama koje mogu podržati i rezultatima kampanje čime je podstakla davanja za opšte dobro i unapredila poverenje i motivaciju građana da se u ovoj oblasti angažuju. Tokom tri godine od osnivanja Blic fondacije i pokretanja akcije, kompanija je prikupila više od 89 miliona dinara za filantropske inicijative širom zemlje. U prethodnoj godini, kompanija Ringier Axel Springer i Blic Fondacija su aktivno radile na rešavanju stambenih i egzistencijalnih pitanja za ugrožene porodice, opremanju porodilišta i renoviranju odeljenja bolnica u Srbiji.

Virtus 2015

 

Delta Holding d.o.o. Beograd, za program “Zasad za budućnost“ koji pruža finansijsku i stručnu podršku socijalnim preduzećima u oblasti poljoprivrede kao i mogućnosti plasmana robe kroz Delta Agrar i prodavnice Yuhor.

JTI International a.d. Senta za donacije u novcu, opremi i volonterskom radu zaposlenih. Svojim donacijama, JTI je pomogao Savez invalida rada, Narodnu kuhinju u Senti, Dnevni klub za stare na Novom Beogradu i Beogradsku filharmoniju.

Nordeus d.o.o. iz Beograda, za podršku kampanjama “Bitka za porodilišta” i “Bitka za škole” kao i za podršku Svratištu za decu i Prihvatilištu za decu. Nordeus svoju podršku daje kroz novčane donacije i donacije opreme i usluga, a značajno je i volontiranje njihovih zaposlenih koji besplatno edukuju učenike i studente u svojoj zajednici.

GlaxoSmithKline LTD za njihovo desetogodišnje partnerstvo s BELhospisom koje je krunisano programom PULS! koji se sprovodi već 2 godine. U okviru ovog programa, GSK omogućava svojim zaposlenima da u periodu od 6 meseci volontiraju u BELhospicu. Jedan od najbitnijih rezultata PULSa je izrada strateškog plana za pokretanje kapitalne fandrejzing kampanje za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji kao i strategije za implementaciju palijativnog zbrinjavanja u gradovima širom Srbije putem satelit programa sličnih konceptu BELhospice centra.

 

Milomir Glavčić, penzioner iz Kanade, za mnogobrojne donacije upućene institucijama i građanima u Srbiji. Milomir je u protekloj godini Opštoj bolnici Studenica uputio donaciju za nabavku magnetne rezonance, a Domu zdravlja u Raškoj donirao je novac za nabavku modernog ambulantnog vozila, EKG-a i defibrilatora. U protekloj godini donirao je novac za most preko Ibra u Kraljevu i za izgradnju Doma kulture s vrtićem u Jošaničkoj banji. Lokalnoj školi donirao je novac za nagrade za tri najbolja đaka iz svakog odeljenja, a svake godine stanovnicima svog sela šalje novčanu pomoć. Iako u svoj rodnom kraju nije bio već šest decenija, procenjuje se da je Milomir do sada ukupno donirao preko 6.000.000 evra za različite inicijative. O svom dobročinstvu kaže “Zadovoljan sam što moje malo nekome znači mnogo. Ako sam nekome umanjio nevolje i olakšao život pa se tamo daleko, u mojoj Srbiji, neko toj mojoj pomoći raduje, ja sam srećan.”

Specijalna nagrada za lični doprinos u pružanju pomoći izbeglicama

Gordan Paunović za nesebičnu podršku pruženu izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju. Gordan je u ovom periodu obezbedio preko 1.200.000 dinara finansijske podrške, velike količine odeće, obuće, igračaka za decu, hrane i higijenskih sredstava. Svoja iskustva je neumorno delio na Fejsbuku, motivišući time više stotina građana da se uključe u akcije za pomoć izbeglicama. Organizovao je brojne akcije kao što su Doručak sa izbeglicama i Fudbal u parku, ali i inicijative za otvaranje InfoParka. InfoParkovi danas postoje u Beogradu, Dimitrovgradu i Preševu i svakodnevno rade s više hiljada izbeglica. Priče o Gordanovom aktivizmu i posvećenosti obišle su ceo svet.

Specijalna nagrada za malo preduzeće

Giros Plus d.o.o. iz Beograda, za inicijativu “Utorak je dan za Giros!”. Ovo preduzeće je već dve godine član Kruga donatora Svratišta za decu i u kontinuitetu donira svoje proizvode deci koja žive ili rade na ulici.

Virtus 2014

Hemofarm a.d., Vršac, nominovan od strane pozorišta „Boško Buha“ za kampanju “Svim srcem” koju je sprovela Hemofarm fondacija. Kroz ovu kampanju, Hemofarm fondacija je sprovela niz projekata u oblasti zdravstvene zaštite, kulture, dece, omladine, humanitarne pomoći i socijalnog uključivanja. Donacije uključuju nabavku aparata i sanaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji, organizaciju besplanih preventivnih pregleda, podršku brojnim kulturnim manifestacijama, obnovu pozorišta „Boško Buha“, partnerstvo sa UNICEF-om, stipendiranje najboljih đaka i studenata i programe vršnjačke edukacije u oblasti prevencije bolesti zavisnosti. Tokom majskih poplava, Hemofarm je samoinicijativno uputio donaciju  ugroženom stanovništvu a Hemofarm Fondacije je pomogla  opremanje Gerontološkog centra u Obrenovcu, podržala sanaciju štete u opštini Vršac i obezbedila kuću za samohranu majku četvoro dece.

Koncern Bambi d.o.o., Požarevac, nominovan za podršku lokalnoj zajednici u sanaciji štete nastale poplavama. Koncern Bambi je obezbedio novac, svoje proizvode i volontersku podršku svojih zaposlenih kako bi se ugroženima pomoglo u najkraćem mogućem roku. Bambi je najveći korporativni donator „Kluba prijatelja UNICEF-a“ koji obezbeđuje uslove za srećnije detinjstvo dece a, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija podržava osnovne škole putem niza projekata usmerenih ka unapređenju obrazovanja najmlađih članova zajednice.

Banja Komerc Bekament d.o.o., Aranđelovac, nominovan za podršku sportskim društvima, institucijama u oblasti kulture, humanitarnim organizacijama i opštinama ugroženim poplavama za koje je ovo preduzeće, samo u prethodnoj godini, izdvojilo preko 20 miliona dinara.

Phillip Morris Operations a.d., nominovan za saradnju sa organizacijom ENECA na projektu „Pokreni se za posao“ koji se realizuje od 2009. godine. Kroz ovaj program, Eneca i Phillip Moris su u trogodišnjem periodu podržali 160 malih i porodičnih biznisa na jugu Srbije, omogućavajući zapošljavanje oko 600 ljudi. Program se od tada proširio  na teritoriju cele države, obezbeđujući osnivanje ili proširenje poslovanja za 100 biznisa godišnje.

 

Svetlana Urošević iz Grocke, nominovana od strane Predraga Miloševića za iniciranje i realizaciju preko 100 akcija u oblasti zdravstvene zaštite, socijalnog uključivanja, zaštite životinja i pomoći porodicama sa ugroženih područja. Procenjuje se da je u proteklih godinu dana obezbedila preko 30 000 eura za realizaciju ovih inicijativa.

Kotlenik d.o.o, nominovan za podršku Udruženju građana za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“  kroz akcije renoviranja Sigurne kuće koju vodi ovo udruženje, mesečnu donaciju 1% ukupnog prihoda za programe direktne podrške žrtvama trgovine ljudima, edukaciju zaposlenih na temu ovog fenomena i zajedničku kampanju usmerenu ka partnerima, kupcima i dobavljačima, kojom se podiže svest o ovom problemu ali i podstiče aktivizam i filantropija.

Coca Cola HBC Srbija, nominovana od strane agencije Represent Communications za strateški pristup korporativnom volontiranju. Pored toga što su zaposleni Coca Cola sistema bili uključeni u sve aktivnosti programa „Pokret za radost“, šireći svest o značaju fizičke aktivnosti za unapređenje zdravlja, oni su donirali i preko 6000 radnih sati kako bi obezbedili da pomoć ugroženima u prošlogodišnjim poplavama bude dostavljena u najkraćem vremenskom roku.

Delta Holding, nominovan od strane Delta fondacije za doprinos sanaciji štete nastale poplavama kroz donacije u vodi, hrani, sredstvima za higijenu, odeći i obući. Ova kompanija je obezbedila smeštaj za zaposlene i spasioce, psiho-socijalnu podršku za ugrožene, obnovu 47 i izgradnju 6 novih kuća u Obrenovcu i obnovu muzičkog studija „Magacin“ u Sportsko – kulturnom centru Obrenovac. U saradnji sa Delta Agrarom, ova kompanija je razvila program podrške poljoprivrednicima iz ugrođenih područja kroz donacije u robi i stručnu pomoć. Kompanija je omogućila i otkup proizvedenih proljoprivrednih proizvoda, čime je individualnim proizvođačima obezbedila prihod i mogućnost da dalje unaprede svoju proizvodnju.

 

Veran Matić, nominovan za doprinos velikom broju akcija od opšteg društvenog značaja. Zahvaljujući njegovom ličnom, kao i angažmanu kroz Fond B92, realizovan je niz projekata koji su dugoročno pomogli zdravstveni sistem (Bitka za bebe, Bitka za porodilišta, Bitka za bolnice, kupovina mamograma).  Pored ovoga, Veran je doprineo unapređenju položaja žena žrtava nasilja kroz Sigurne kuće kao i ublažavanju posledica siromaštva kroz projekat „Hrana za sve“. On je nosilac najviših međunarodnih nagrada za društveni rad a svojom inicijativom je, samo u proteklih godinu dana, obezbedio preko 96 miliona dinara za unapređenje oblasti zdravstva, socijalnog uključivanja i siromaštva i obezbeđivanje podrške poplavljenim područjima kroz pomoć u novcu i robi.

Virtus 2013

NIS a.d. Novi Sad, nominovana od strane Udruženja za lokalni razvoj iz Kamenice, za finansijsku podršku lokalnim zajednicama u kojima NIS posluje kroz program društveno odgovornog poslovanja pod nazivom “Saradnja radi razvoja”. Kroz ovaj program NIS je tokom 2013. godine podržao 145 projekata u ukupnom iznosu od 88 miliona dinara, kao i program podrške nauci i obrazovanju “Energija znanja”. NIS je nominovan i za akciju korporativne filantropije u kojoj su zaposleni i kompanija zajedno prikupili 4.7 miliona dinara od kojih su kupljena 23 CTG aparata, koji  su raspoređeni u porodilišta širom Srbije.

Eurobank a.d. Beograd, nominovana od Fondacije „Ana i Vlade Divac“, za doprinos akciji „Veliko srce“ u kojoj su svojim klijentima, kroz upotrebu jedinstvene MasterCard kartice, pružili priliku da podrže obnovu dečijih igrališta u državnim vrtićima širom Srbije. Do sada se za ovu karticu odlučilo 22.000 klijenata, a iz tih sredstava je samo u toku protekle godine obnovljeno 10 igrališta.

Slobodna zona Pirot a.d. za podršku projektima organizacija civilnog društva, pomoć sugrađanima za troškove lečenja, za finansijsku podršku realizaciji sportskih aktivnosti, omogućavanje stručnih praksi školama i fakultetima, kao i za učešće u projektu “ADB Multiplatform” sa ciljem smanjenja zagađenja životne sredine pri transportu.

Telekom Srbija a.d. za saradnju i partnerstvo sa organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji koje je omogućilo učenicima širom Srbije da kroz teorijsku i praktičnu nastavu nauče principe funkcionisanja biznisa, istovremeno ih podstičući da samostalno osmišljavaju i razvijaju svoje ideje. Saradnja se odvijala tokom cele godine kroz mentorstva i takmičenje „Poslovni izazov“ koje je omogućilo srednjoškolcima da realne poslovne probleme reše uz mentorsku podršku.

Koncern Bambi a.d. za akciju “Juhu! Igrališta“ koja je pokrenuta sa željom da se deci ulepšaju omiljena mesta za igru kako bi imala što bolje uslove za odrastanje i bavljenje sportom. U toku trajanja akcije, kompanija Bambi je izdvajala po 1 dinar od prodaje čokoladice “Juhu Plazma” koje je potom ulagala u sređivanje onih igrališta koja su dobila najviše glasova posetilaca zvanične Bambi Juhu! Facebook stranice.

Banca Intesa a.d. Beograd koja kontinuirano sprovodi volonterske akcije u okviru korporativnog volonterskog programa Intesa od srca. Najmasovnija volonterska akcija Banke “Zapakuj poklon – izmami osmeh” realizuje se samostalno dok se ekološke akcije najčešće realizuju u saradnji s partnerima iz civilnog sektora. Uoči Nove 2013. godine, zaposleni Banke napravili su 2.000 paketića koje su timovi Banca Intesa Deda mrazova i pomoćnika uručili mališanima u 8 osnovnih škola i u jednom vrtiću. Projekat je zaključen sa 2.024 sati volontiranja i uz 1.124.000,00 dinara materijalnih donacija.

Delta Holding d.o.o., nominovana od strane udruženja roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju “Evo ruka”, za uređenje lokalnog inkluzivnog centra “Mesto susreta” u sklopu prvog Nacionalnog dana davanja.  Donacijom u novcu i angažovanjem izvođača radova s kojima kompanija sarađuje, potpuno je uređen objekat u kom će deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji iz Zemun polja, Dobanovaca i Ugrinovaca dobiti podršku kroz vanškolske aktivnosti i inovativne servise podrške.

Ekapija d.o.o., nominovana od Banke hrane, kao medijska kuća koja od svog osnivanja poklanja značajnu pažnju promociji davanja i rada za opšte dobro. Kroz rubriku “Filantropi”, ovaj portal ističe sve društveno odgovorne kompanije i njihove filantropske akcije. Rubrika je tokom cele godine bila veoma aktivna, a nove vesti se unose gotovo svakodnevno.

Virtus 2012

 

 

Radio-difuzno preduzeće B92 a.d. Beograd nominovano je od strane Instituta za neonatologiju za akciju  Bitka za bebe koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za nabavku 100 novih inkubatora za zdravstvene centre u čitavoj Srbiji, uz edukaciju javnosti o problemima u oblasti prevremeno rođenih beba i mobilizaciju najšire društvene zajednice. B92 je takođe nominovan za uspostavljanje Centra za bezbedaninternetu Srbiji za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i eksploatacije na netu, kao i projekat Hrana za enklave, namenjen prikupljanju i isporuci hrane za zimski rad narodnih kuhinja u enklavama.

 

 

Lafarge BFC d.o.o. nominovan za doprinos zajednici kroz stalno ulaganje u infrastrukturne projekte od javnog značaja, ali pre svega za projekat Beočin Biznis Park, koji je za cilj imao stvaranje novih radnih mesta, privlačenjem drugih investitora – stranih i domaćih.

 

 

Božić i sinovi d.o.o. nominovani za kontinuiran doprinos širenju ideje o zaštiti životne sredine i značaju pravilnog odlaganja elektronskog otpada, doniranje u novcu i proizvodima za različite humanitarne akcije kao i volonterski rad zaposlenih usmeren na edukaciju i kreativne radionice u predškolskim i školskim ustanovama. Jedna od značajnih akcija u toku 2012 je Velika dela mog malog sela u kojoj su edukovali stanovnike četiri sela o odlaganju elektronskog otpada kao i postavljanje kontejnera za odlaganje. Kao rezultat akcije meštani su prikuplili više od 30 tona elektronskog otpada.

 

 

Societe Generale banka Srbija a.d. nominovana za ovu kategoriju od strane tri udruženja za uspešno partnerstvo, a to su Banka hrane za dugoročnu pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, Dostignuća mladihSrbije,  za  dugoročnu finansijsku i volontersku podršku projektu Učenička kompanija, „Mali veliki ljudi“ za dugoročnu podršku programima udruženja koji doprinose boljem kvalitetu života dece sa smetnjama u razvoju.

 

 

Banca Intesa a.d. za projekat Mesto koje volimProjekat ima za cilj edukaciju o značaju kulturno–istorijskog nasleđa, ambijentalnih celina i prirodnih lepota, ali i obnovu onih koje većina prepozna kao mesta od posebnog značaja, iz sredstava Banca Intesa. Banca Intesa je želela da pomogne u očuvanju mesta i objekata koja su od posebnog značaja za građane Srbije, pozivajući sve zainteresovane da predlažu mesta koja za njih i za njihove zajednice imaju poseban značaj kako bi se našla na listi i konkurisala za obnovu. Banka je započela projekte obnove tri pobedničke lokacije.

 

 

Societe Generale banka Srbija a.d. Volontersko angažovanje Societe Generale banke je u skladu sa njihovim strateškim opredeljenjem za podršku projektima socijalne i profesionalne integracije, stoga su nominovani za volonterske akcije Inkluzivna akademija i Učenička akademijaInkluzivna akademija je dodatna obuka i trening od strane zaposlenih banke za osobe sa invaliditetom kako bi unapredili svoje poslovna veštine i podigli kapacitete za zapošljavanje. U okviru programa Učenička kompanija, zaposleni banke volontiraju kao biznis mentori učeničkih kompanija i članovi žirija na takmičenjima.

 

 

Forma Ideale d.o.o. nominovana od strane Komesarijata za izbeglice Republike Srbije kao kompanija koja u svom dugogodišnjem radu posvećuje pažnju inkluzivnosti u poslovanju. Politika zapošljavanja Forma Ideale uključuju poseban tretman pozitivne diskriminacije pri regrutaciji i selekciji osoba iz socijalno ugroženim grupama. U kompaniji je zaposlen veliki broj osoba sa invaliditetom, kao i pripadnika romske nacionalne manjine, ali i izbeglih i interno raseljenih lica. Jedan od projekata “Za život u idealnoj zajednici” kompanije Forma Ideale ima za cilj stvaranje preduslova za uključivanje osetljivih socijalnih grupa u normalne procese svakodnevnog života i održivog funkcionisanja.

 

 

Ekapija d.o.o od svog osnivanja poklanja značajnu pažnju temi  filantropije, a samo u toku 2012. godine objavljeno je preko 1200 tekstova na temu ekologije, društveno odgovornog poslovanja i filantropije. Od 2011. godine osnovana je posebna rubrika Filantropi posvećena promociji filantropskih aktivnosti u Srbiji. Takođe u okviru celine “Šta je uspeh ako ga ne podelimo sa drugima?” su organizovali online takmičenje “Share game” namenjeno simuliranju investicija na beogradskoj berzi, od kojeg je nagradni fond otišao u humanitarne svrhe kao donacija “Nacionalnom Udruženju roditelja dece obolele od raka”.

Virtus 2011

 

 

Erste bank a.d. Novi Sad nagrađena je za izuzetan doprinos u rešavanju važnih socijalnih pitanja, podršku talentovanim mladim ljudima i saradnju sa marginalizovanim grupama. Erste banka dosledno sprovodi korporativnu filantropiju kroz saradnju sa organizacijama civilnog društva. Programi kao što su Centrifuga – kulturna decentralizacija kroz sadržaje mladih, Klub 27 – stipendije za talentovane mlade ljude, promocija i podrška socijalnoj inkluziji, podsticaji socijalnom preduzetništvu i mentorski rad VIRTUS žiri je ocenio kao sveobuhvatne i izuzetno potrebne društvu.

 

 

Kompanija Holcim d.o.o. izuzetno je angažovana u životu lokalne zajednice u kojoj posluje. Tokom prethodne godine, kompanija je sarađivala sa organizacijom OSI Paraćin na projektu Personalni asistent, sa organizacijom Dečji vidici u vidu promocije socijalnog preduzetništva za nezaposlene, pomogla je rad Kulturnog centra Paraćin. Kompanija Holcim je angažovana i na velikom broju projekata za zaštitu životne sredine.

 

 

Kompanija Sunce Marinković d.o.o. nagrađena je za posvećenost edukaciji zaposlenih i partnera, pružanjem jednakih šansi svim zaposlenima, pokazano interesovanje za energetsku efikasnost i uključenost u rešavanje problema u zajednici. Programi Genije Energije (energetska efikasnost), Jednake šanse za sve (zapošljavanje osoba sa invaliditetom), zapošljavanje osoba iznad 50 godina starosti, podrška Dečjem domu Kragujevac, pomoć Crkvi i manastirima, pomoć izgradnji opštine Pivara, neke su od aktivnosti koje kompanija spovodi u korist zajednice.

 

 

Kompanija Telenor d.o.o. nagrađena je za dugogodišnju saradnju sa UNICEF-om, posebno u okviru programa Povezivanje. Program je realizovan u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i u okviru njega je romskim zdravstvenim medijatorkama obezbeđena obuka iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite radi kvalitetnijeg pružanja pomoći i edukacije romskim zajednicama.

 

 

Hrana za enklave je deo programa Hrana za sve, akcija za pomoć najugroženijim stanovnicima srpskih enklava na Kosovu koji žive ispod praga siromaštva, kroz prikupljanje i distribuciju sredstava i hrane postojećim narodnim kuhinjama koje rade pod okriljem organizacije Majka devet Jugovića.

 

 

Program korporativnog volontiranja započet je 2008. godine. Danas Erste banka ima Klub volontera Erste banke koji su u prethodnoj godini realizovali niz važnih akcija – volontersku akciju u Pančevu, uređenje Gradske bašte u Sremskim Karlovcima, izlet za romsku decu iz naselja Adice, pomoć učenicima u preduzetništvu, akcija Erste za Kraljevo.

Virtus 2010

 

 

Eurobank EFG a.d. Beograd kontinuirano sprovodi filantropske aktivnosti i realizuje podršku u regionima u kojima se nalaze njihove poslovnice. Kompanija se istakla posvećenim radom u ovim zajednicama, unapređenjem životne sredine, podrškom obrazovnim procesima, unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite i aktivnom radu na socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom, kroz projekte: Eurobank EFG školarina, Eurobank EFG parkovi, EUrobank EFG Zdravstvo…

Raspon aktivnosti koje sprovodi Eurobank EFG i njihov značaj za razvoj ovih zajednica od izuzetne je važnosti stoga kompanija Eurobank predstavlja pravog sugrađanina koji brine.

 

 

Kompanija Hemofarm A.D. Vršac sistematski i dugoročno ulaže u Vršac i okolinu, pomažući veliki broj partnera. Podr ška mladima i obrazovanju se realizuje kroz konstantnu podršku obrazovnim i ustanovama kulture kroz individualno i institucionalno bitisanje , putem akcija Za mladost Srbije i Zdravlje pre svega.

 

 

Banja Komerc d.o.o. je usmerena na poboljšanje uslova rada neprofitnih humanitarnih organizacija, prvenstveno putem obezbeđivanja sredstava iz proizvodnog programa za sanaciju i izgradnju prostorija. Kompanija je donirala materijal za uređenje dnevnog boravaka za mentalno nedovoljno razvijene osobe u Trsteniku, potom materijal za uređenje objekta Centra za rehabilitaciju osoba obolelih od bolesti zavisnosti „Reto centar“ na Avali, kao i materijal za sanaciju manastira Gradac u okolini Kraljeva.

 

 

U okviru principa podrške očuvanju životne sredine kao i davanja mogućnosti zaposlenima da se uključe u projekat u meri u kojoj to žele i daju direktan doprinos, Ernst & Young je uspostavio saradnju sa nevladinom organizacijom Mladi istraživači Srbije. Imajući u vidu veliki broj zaštićenih prirodnih dobara koja postoje u Srbiji i u kojima se ovakve akcije mogu sprovoditi, kroz projekat su sprovedene akcije „Gradac 2009“ u kanjonu reke Gradac kod Valjeva, „Zelena Četvorka“ na području Ade Huje u Beogradu, „Đavolja Varoš 2010“ kod Kuršumlije, „Zasavica 2010“ kod Sremske Mitrovice.

 

 

Jedan od osnovnih stožera podrške zajednici za Eurobanku predstavlja integracija osoba sa invaliditetom u normalne životne i radne tokove. Putem nagradnog konkursa Pokretni inkluzivni muzej, koji je Eurobanka ralizovala u saradnji sa neprofitnom organizacijom Centra za razvoj inkluzivnog društva i EIDD-om odabrano je 27 najboljih studentskih radova na temu originalnog dizajna praktičnih predmeta kojim se omogućava lakši život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

 

 

Radio Televizija Srbije je televizija koja kontinuirano izveštava o transplatacionoj medicini, jedinoj oblasti koja ne može da se razvija i opstane bez podrške medija. RTS ovo čini prvenstveno kroz Drugi dnevnik, kao najgledaniju informativnu emisija, a onda i kroz druge emisije i reportaže. U prethodnih godinu dana u Srbiji je povećan broj urađenih kadaveričnih operacija, kao i broj vlasnika donorskih kartica. RTS je otpočeo i nacionalnu kampanju „Produži život“.

Virtus 2009

 

 

Pažnja Radio-difuznog preduzeća B92 a.d. Beogradje usmerena ka društveno ugroženim grupama, edukaciji i osvešćivanju građana u cilju zdravstvene prevencije i pomoći akcijama od značaja za očuvanje životne sredine.

Hrana za sve, izgradnja Sigurnih kuća, 77 žena u 7 dana, akcija podrške borbi protiv raka dojke, Reciklaža nije blamaža – neki su od projekata koji su doneli rezultate na nacionalnom nivou. Ovim akcijama RDP B92 je pokrenulo rešavanje važnih društvenih pitanja i uložilo značajna sredstva za promovisanje i završetak projekata.

Rezultati svega toga veoma su konkretni i vidljivi, a strateški pristup kompanije može da služi mnogima kao primer.

 

 

Eurobank EFG a.d. Beograd kontinuirano sprovodi filantropske aktivnosti i realizuje podršku u regionima u kojima se nalaze njihove poslovnice. Kompanija se istakla posvećenim radom u ovim zajednicama, unapređenjem životne sredine, podrškom obrazovnim procesima, unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite i aktivnom radu na socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom, kroz projekte: Eurobank EFG školarina, Eurobank EFG parkovi, EUrobank EFG Zdravstvo…Raspon aktivnosti koje sprovodi Eurobank EFG i njihov značaj za razvoj ovih zajednica od izuzetne važnosti i da kompanija predstavlja pravog sugrađanina koji brine.

 

 

Preduzeće Infostud 3 a.d. Subotica deluje u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, promocije mogućnosti zapošljvanja, baze poslodavaca, korisnih saveta za pisanje biografije i intervjua za posao itd. preko svoje internet stranice. U toku protekle godine realizovali su sledće projekte: Serija edukativnih spotova o zapošljavanju na sajtu youtube.com, Mesec znanja u gradovima Srbije, Oceni put do posla i Interni sajt kompanije Infostud.

 

 

Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd za saradnju sa Bankom hrane. Banku je na ovo partnerstvo motivisalo prepoznavanje i pomoć u rešavanju ozbiljnog problema gladi i siromaštva u društvu, a u cilju stvaranja jednakih mogućnosti za sve. Ujedno, prepoznata je i potreba da se društvu skrene pažnja na probleme sa kojima se suočavaju najugroženije grupe u Srbiji.

Societe Generale aktivno sarađuje sa Bankom hrane u poslednje tri godine putem volontiranja zaposlenih i pružanja materijalne i finansijske podrške.

 

 

Erste Bank a.d. Novi Sad za projekat „Erste Reestetika kreativna tehnika“

Erste banka podržava mlade srpske dizajnere – MIKSER expo 2009 – kroz projekat EKO Erste Reestetika. U pitanju je kreativna tehnika koja je moto brendiranog prostora Kulturnog centra Inđija i predstavlja skulpture rađene od sekundarnih sirovina. Ove skulpture nas podsećaju na potrebu za jačanjem ekološke svesti i pokreću pitanja o zaštiti životne sredine.

Virtus 2008

 

 

Telenor d.o.o. je kompanija koja strateški i osmišljeno daje podršku mladim talentima kroz partnerstvo sa Istraživačkom stanicom Petnica; projektima kao što je Pokreni grad, kojim je devetnaest gradova u Srbiji ulepšano muralima; prvom u regionu univerzitetskom centru za studente sa hendikepom, projektom „Društveni klub“ itd.

 

 

Kompanija U.S. Steel Serbia se istakla kontinuiranim i posvećenim radom, unapređenjem kvaliteta rada škola, kupovinom kompjutera i opreme za nastavu, unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, pomoći deci i najugroženijim pripadnicima zajednice, davanjem školarina, pokretanjem kulturnih dešavanja u Smederevu, Šapcu i Kučevu, itd.

 

 

Preduzeće Sto posto, čije su oblasti delovanja socijalna i zdravstvena zaštita, lokalne sportske organizacije, kulturna dešavanja, neprofitne organizacije koje se bave unapređenjem stočarske proizvodnje, pojedinci kojima je potrebna pomoć na području Velike Plane i Beograda, itd.

 

 

Eurobank EFG Štedionica a.d. Beograd, za uspešnu saradnju sa Centrom za razvoj inkluzivnog društva, za izgradnju prvog parka u regionu prilagođenog deci i osobama sa invaliditetom, i redizajnirane filijale po svim principima „Dizajna za sve“.

 

 

Drugi put za redom, dobila je Erste bank a.d. Novi Sad, ove godine za projekat „EU kancelarija“. Kroz svoju EU kancelariju, banka doprinosi promovisanju procesa evropske integracije i istovremeno podržava projekte i aktivnosti koje partnerski sprovodi sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora.kološke svesti i pokreću pitanja o zaštiti životne sredine.

 

 

I ove godine pripala RDPB92 a.d. za izveštavanje i emitovanje reklamnih spotova u okviru akcija B92, kao što su borba protiv porodičnog nasilja, prevencija raka dojke, bezbednost u saobraćaju, promocija dobrovoljnog davalaštva krvi, itd.

 

 

Narodnoj banci Srbije za njen posvećen i kontinuirani rad u ovoj oblasti, brojne društveno korisne akcije, karavanu štednje, pokretanju Globalnog dogovora UN u našoj zemlji i odličnom primeru koji daje drugim bankama na našem tržištu čineći domaći bankarski sektor jednim od lidera u društvenoj odgovornosti i pomoći zajednici.

Virtus 2007

 

 

Medijska kuća RDP B92 a.d, kao pokretač i organizator velikih akcija kao što su “Sigurna ženska kuća”, usmerena na borbu protiv porodičnog nasilja i “Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv”, akciju popularizacije dobrovoljnog davalaštva krvi…

 

 

Holcim-u (Srbija) a.d. Popovac, kao odgovornoj firmi koja značajno i dugoročno daje podršku razvoju mladih talenata, razvoju lokalne zajednice u opštini Paraćin (izgradnja održive infrastrukture), razvoju kapaciteta NVO u lokalu, podršku razvoju zaposlenih, kroz programe stipendiranja,treninga, imeđunarodne razmene, itd.

 

 

ALFA-PLAST d.o.o. Temerin, kao malo preduzeće koje ulaže sredstva na lokalnom nivou u opštini Temerin za pomoć zdravstvenim ustanovama, neprofitnim organizacijama i podršku lokalnim manifestacijima.

 

 

Kompaniji Hemofarm A.D. Vršac za sistematsko i dugoročno ulaganje u Vršac i okolinu, pomažući veliki broj partnera.

 

 

Erste Bank a.d. Novi Sad, za projekat „Avantura cooltura“ čiji je cilj predstavljanje kulturnih i sportskih ustanova i manifestacija u Beogradu učenicima šestog razreda beogradskih osnovnih škola i motivisanje osnovaca na akciju.

 

 

 

RDP B92 a.d, u s klopu kampanje „Za našu decu“ kao i akcije „Sigurna kuća“ na senzibilisanju javnog mnjenja Srbije o problemu porodičnog nasilja, tj nasilja nad ženama i decom.

 

 

 

Banca Intesa a.d. za program korporativnog volontiranja „Intesa od srca“ kroz koji su zaposleni banke donirali preko 6.500 radnih sati neprofitnim inicijativama i organizacijama. U sklopu ovog programa, sprovedena je i akcija „Volonterski dan 2017“ tokom koje je čišćeno priobalje Gružanskog jezera u centralnoj Srbiji. Oko 200 zaposlenih je potpuno očistilo levu obalu jezera i sakupilo 800 kilograma otpada, a tokom iste akcije, zasađeno je i 50 sadnica topole o kojima će brinuti lokalna zajednica.