Trag fondacija logo

Bijeljina je dobila lokalnu fondaciju – priliku da sugrađani zajedno unaprede grad

Godinu i po nakon završetka prvog konkursa za podršku lokalnim inicijativama i projektima na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, u februaru 2024. godine, osnovana je prva lokalna fondacija na programu u BiH – Lokalna fondacija Bijeljina.

Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita” u BiH. Tadašnji, pandemijski uslovi, nisu sprečili neformalne grupe građana i građanki, da se okupe i prijave na konkurs. Nakon te prijave, Trag fondacija je ove grupe mentorisala i podržala na putu koji vodi od početne iskre do postanka pravno registrovanom lokalnom fondacijom. Nakon razgovora i upoznavanja, tim Trag fondacije je među zainteresiranim neformalnim grupama koje su ušle u uži izbor izabrao grupe inspirativnih i motiviranih osoba iz tri grada i dvije regije BiH, koje su uključili u program.

Uzletni period

 

Inicijativnu grupu iz Bijeljine činilo je nekoliko mladih i posvećenih osoba sa iskustvom u advokaturi, preduzetništvu i sektoru obrazovanja. Maja, Bojan, Nikola, Anja, Vladimir, Ivana i Miljana predstavljaju tim ljudi koji prije svega povezuje ljubav prema Bijeljini, a potom i želja da svoju lokalnu zajednicu naprave boljim mjestom za život svih njenih građana i građanki. Njihovo učešće i posvećenost ovom procesu, koji je zahtijevao mnogo truda da se zasluži povjerenje zajednice, a potom i izgradi lokalna fondacija Bijeljina, pokazuje da entuzijazam nije bio samo početni, nego da je to jedna od ključnih pokretačkih snaga ove grupe.

Bojan, Maja i Anja iz Lokalne fondacije Bijeljina

Početkom 2022. godine ekipa iz Bijeljine planira aktivnosti i počinje sa prikupljanjem novca za svoj prvi fond za podršku lokalnim projektima i inicijativama. Trag fondacija, zatim pruža podršku tako što sva prikupljena novčana sredstva duplira. 

Osluškujući interese i potrebe zajednice, u aprilu 2022, tokom Uskršnjih praznika, inicijativna grupa Bijeljina organizira veliki događaj za cijelu zajednicu pod nazivom “Avantura šarenog jajeta”. U potragu za uskršnjim jajima u glavnom gradskom parku došlo je preko 1000 ljudi. Mališani su uživali u različitim igrama, dok su roditelji kupili vaučere za učešće i na taj način donirali novac istovremeno se izvrsno zabavljajući. Grupu najviše motivišu ponovljene donacije pojedinaca, koje dokazuju da su oni, još u fazi kad nisu bili pravno registrovani, pridobili povjerenje zajednice.

Do sad je grupa iz Bijeljine prikupila preko 11.500 eura, a sa dupliranjem od Trag fondacije, na raspolaganju za fond podrške lokalnim projektima i inicijativama u Bijeljini do sada je obezbijeđeno 23.000 eura. Grupa iz Bijeljine je već tokom juna 2022. godine raspisala svoj prvi konkurs za podršku projektima udruženja i neformalnih grupa, a formiran je i nezavisni Selekcioni odbor, koji je podržao sedam projekata i inicijativa iz svakog kutka Bijeljine i tako vratio preko 6.000 eura u zajednicu.

Grupa aktivno nastavlja da prikuplja donacije, posetili su lokalne fondacije iz Srbije, u Bijeljini su bili domaćini studijske posjete inicijativnih grupa i lokalnih fondacija iz Srbije. Održavaju stalni kontakt sa drugim grupama koje su uključene u program, a poseban odnos razvio se sa Lokalnom fondacijom Stara Pazova i Fondacijom tuzlanske zajednice. Ne propuštaju priliku da šire duh filantropije u Bijeljini, a krajem prošle godine organizovali su panel diskusije i koncert Marka Louisa, u okviru Dana filantropije. Selekcioni odbor odlučuje da podrži osam inicijativa i projekata iz šire regije Bijeljine, po završetku drugog organizovanog konkursa.

Za potrebe osnivanja lokalne fondacije formirali su Upravni odbor i izabrali izvršnu direktoricu, a u nastavku ih očekuje rad na strateškom planu za njihovo buduće djelovanje. 

Podrška na duže staze

 

Lokalnu fondaciju Bijeljina u narednom periodu očekuju različite aktivnosti prikupljanja novčanih i ostalih sredstava za potrebe njihove lokalne zajednice. Aktivno rade na uspostavljanju novih partnerstava kako bi se obezdijedile stalne donacije za podršku građanskim inicijativama. Trag fondacija nastavlja da podržava Lokalnu fondaciju Bijeljina kroz institucionalne grantove i mentorstvo, sve dok fondacija u potpunosti ne postane samostalna i održiva.

Lokalna fondacija Bijeljina polako jača svoju ulogu jednog od ključnih faktora koji okuplja sve one koji dijele istu ljubav prema ovom gradu u Semberiji i vjeruju u ideju lokalne fondacije kao mjesta susreta, prilika i podrške svim malim projektima i komšijskim inicijativama koje doprinose pozitivnim promjenama.

Više informacija o Lokalnoj fondaciji Bijeljina možete saznati na njihovoj web stranici i na web stranici lokalnih fondacija iz Bosne i Hercegovine.