Trag fondacija logo

Početak Akademije solidarne ekonomije u okviru programa regionalne saradnje

Nakon selekcije učesnika u projektu Seme inkluzije – socijalna preduzeća za ekonomski razvoj i socijalnu inkluziju, u Vranju je od 18. do 20. novembra je održan prvi trening u okviru Akademije socijalne ekonomije, u partnerstvu sa udruženjenjima ARNO iz Skoplja i Optimist iz Bosilegrada.

Ovo je bio prvi od tri modula Akademije, na kome su treneri Miloš Antić, Tanja Bjelanović i Vlatko Danilov učesnicima približili teme osnova preduzetništva i solidarnog preduzetništva, sa ciljem da razviju znanja, veštine i vrednosne stavove neophodne za pokretanje i uspešno vođenje solidarnog preduzeća. Osim toga, učesnici su imali i priliku da se povežu i razmene znanja i iskustva, a posebno ističu da je „dobro to što su se osvestili za dosta stvari; šta sve treba da iamju u vidu kada pokreću biznis”.

 

Posle ovoga, tokom decembra meseca, planirana su naredna dva modula Akademije, na kojima će učesnici i učesnice imati priliku da uz podršku trenera i mentora detaljno razviju svoj poslovni model, jasnije definišu svoj društveni uticaj, ostvare veću vidljivost u svojim zajednicama i steknu veštine koje su im neophodne u radu.

Nakon obuke, svi učesnici imaće priliku da na javnom događaju predstave svoje poslovne planove pred žirijem sastavljenim od različitih stručnjaka koji će doneti odluku o podršci najboljima. Ukupno će biti dodeljeno podžano do 5 planova, opremom i uslugama u ukupnoj vrednosti od 15.000 evra.

Projekat Seme inkluzije deo je programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, finansiranog od strane Evropske unije, kroz Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije.